IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямото фрагментиране на интернет

Атаките на САЩ срещу TikTok и WeChat могат допълнително да усложнят ситуацията

09:25 | 23.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Той наказа други страни, че плащат по-малко за финансиране на групи като Северноатлантическия договор, или че налагат по-високи мита от Съединените щти. Сега администрацията му работи по инициатива, която може да се окаже най-големият ход в посока на реципрочността: Той планира да поиска другите членове на Световната търговска организация да намалят митата си или в противен случай САЩ ще качат своите, твърдят източници, запознати с въпроса.

В реч от 29 май Тръмп критикува Китай за кражбата на американска интелектуална собственост, нарушаване на ангажиментите към Световната търговска организация и други. Но той заяви, че „никога не е обвинявал единствено Китай“ за тези действия.

Но американският държавен глава вижда привлекателността на политиките в стил Китай и в други области. Той похвали Си Дзинпин за определени действия. Ограничи достъпа на китайски журналисти и изследователи в Съединените щати, повтаряйки медийните рестрикции на Пекин. Съветниците на Тръмп и други в Конгреса на САЩ също посочиха китайската индустриална политика като доказателство, че Съединените щати трябва да насочат повече финансиране към своите високотехнологични сектори.

Мат Перо, професор в Центъра за политики в областта на науката и тейнологиите към Duke University, твърди, че е „притеснител да видиш САЩ да участват в търговска война, използвайки практиките на Китай“. Преди това той е казвал, че американската политика има за цел да предостави на света един алтернативен на Китай модел.

По думите му китайските компании, които оперират в САЩ, сега са принудени да прилагат същите стратегии, подобни на тези, които американските отдавна ползат в Китай, за да ограничат регулаторните рискове.

На други места администрацията на Тръмп все още настоява за по-отворен интернет и се бори за интересите на своите технологични гиганти, като се противопоставя на усилията на други държави да регулират дигиталните си икономики.

Това включва обиди по повод нови или предложени данъци върху дигиталните услуги в страни като Франция, Великобритания, Италия и Индия. Тези мерки биха натежали значително върху Google и Amazon. Администрацията възрази и срещу европейските усилия за опазване на неприкосновеността на данните, като блокира потока от потребителска информация към САЩ.

В заповдите, ограничаващи WeChat и TikTok, Белият дом посочи скорошен ход на Индия за забрана на двете приложения. За някои във Вашингтон това изглежда като интересна обосновка на действията, като се има предвид колко явно Вашингтон критикува използването протекционистки политики в Индия в други райони.

Клийт Уилемс, партньор в Akin Gump и бивш търговски служител в администрацията на Тръмп, заяви, че новите заповеди са мотивирани от грижа за националната сигурност, не от желание за реципрочни действия.

„Много хора се питат: Трябва ли Китай да се ядоса? Twitter вече е блокиран. Google вече е забранен. Колко ядосан трябва да е Китай? Но ние не просто копираме техните дейстеия“, коментира Уилемс. „Администрацията се опитва да отговори на това, което вижда като реална заплаха за националната сигурност“.

„Трябва да се постави силен аргумент – че Great Firewall на Китай беше първият залп в тази битка“, твърди Сам Сакс, от мозъчния тръст New America. „Моят отговор на това е: “ Правилно ли е копирането на подхода на китайското правителство? Това ще ни направи ли по-сигурни?“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още