IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dronamics и Leanplum – първите български еднорози?

В България за съжаление е налице неравномерно и непропорционално разпределение на стартъп средата, твърди ръководителят на ABLE Activator Яна Перпериева

08:32 | 12.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@anniespratt?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Annie Spratt</a>&nbsp;on&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/unicorns?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: Annie Spratt on Unsplash

България вече разполага със стартиращи компании, които имат потенциала да станат „еднорози“ (компании на стойност над 1 милиард долара). Dronamics (който разработва транспортни безпилотни дронове) и Leanplum (компания за мобилен маркетинг) са сред най-вероятните първи български кандидат-еднорози. Това мнение изказа Яна Перпериева, ръководител на ABLE Activator, в ефира на предаването "Update" на Bloomberg TV Bulgaria. Тя поясни все пак, че изкачването на спомените стартъпи зависи и от развитието на пандемията.

Перпериева коментира, че в България за съжаление е налице неравномерно и непропорционално разпределение на стартъп средата, като София определно взима превес.

„Но въпреки всичко преди пандемията имаше множество събития, които предоставят възможности за свързване на проактивни хора с други идейни предприемачи. Нашата страна може да се похвали с историята си на предприемачески обучения и се надяваме да продължава да се случва и да се поддържа като тенденция", поясни тя.

Запитана за възможните подкрепи от страната на държавата за предприемаческия сектор с оглед на предстоящото сформиране на ново правителство, Перпериева отчете, че е важно да се дадат коридори за бързо развитие на компании, които ще генерират „промяната“. Как може да стане това – с конструктивен диалог и схеми за прокарване на решения по бързи процедури, облекчени условия за създаване на бизнес, преференциални данъчни условия, достъп за удобен капитал, тъй като в момента в страната за големите компании е трудно да се доберат до финансиране, за да може да експедират.

Перпериева ръководи проекта ABLE Activator - предприемаческа програма с цел да предостави възможността на 20-30 проактивни българи или чужденци, които живеят на нашата територия, да разберат от първа ръка какво е да си в обувките на предприемача

„Участниците в програмата биват сложени в екип и преминават през 6 модула, като на финала виждат как идеята им от „нулата“ се превръща в работещ проект. Разбира се, това се случва с насоките на менторите, а програмата обхваща 6 уикедна от сутрин до вечер, плюс някои допълнителни събития в сряда.

„Предоставяме цялостен поглед на това дали идеята е добра, дали сме прекалено влюбени в нея и сме слепи за факта, че пазарът може би няма нужда от подобни решения", споделя Яна Перпериева. А подобна опасност не е изключена - статиската показва, че нереалистичната или нерентабилната идея често се оказва причинител на провала на даден стартъп. Неслучайно 70% от стариращите компании завършват с неуспех, но, разбира се, това не се дължи единствено на идеята - има много други фактори като екип, бизнес модел и т.н.

От разговора стана ясно, че първата стъпка в програмата е фокусирана върху идеята – „имаме специални workshop-и, в които обучаваме нашите участници как да общуват с потенциални клиенти, за да разберат дали тяхната идея е рентабилна и дали пазарът има нужда от нея", коментира събеседникът.

От ABLE Activator снабдяват кандидат-предприемачите с всички твърди и меки умения, които са нужни, за да я развият, валидират, да добавят бизнес модел, да могат да общуват с инвеститори или други потенциални купувачи. Крайният срок за кандидатстване за програмата е 15 април.

По думите на ръководителя на ABLE Activator покрива маркетингова стратегия, бизнес модели, дизайн мислене, екипна стратегия, като най-ключов се оказва модул 1, в който всъщност сред участниците се изкарват на повърхността вътрешните лидери.

„Ние вярваме, че всички хора имат потенциала да са лидери, но понякога ни е нужна малко рефлексия, за да сме готови да видим къде има нужда от още работа", посочи гостът.

„Едно от нещата, на които ние учим нашите участници, е, че екипът е най-важното нещо, което ще помогне на дадения стартъп да изплува на повърхността или съответно ще бъде ключовия фактор, който предопределя неговия провал. Един добър лидер трябва да може да разпознава своите силни и слаби места, окрилявайки и вдъхновявайки хората около него и за да могат и те да развият пълния си потенциал“.

ABLE Activator може да се похвали с редица проекти, които продължават да се развиват и след края на програмата.

„Единият проект от последния сезон е Mindfit - платформа за служители, които са претърпяли "бърнаут" или друг проблем, свързан с натоварване или стрес, и им дава възможност да получат помощ от правилния за тях терапефт или психолог. Друг успешен пример е приложението Five - платформа за запознанства и срещи", поясни Перпериева. 

Повече по темата за ABLE Activator, стартъп екосистемата в България и разказа от първа ръка на Яна Перпериева за живота и предприемачеството в Китай може да видите във видеото!

Всички гости на предаването "UpDate" може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
FNM
преди 2 години
Голямо откритие...То в Щатите също има Силициева долина и всичко останало....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още