IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът засега е по-скоро акция, а не пари

Но идеята, че един ден ще се превърне в нещо такова, е източникът на сегашната му стойност

16:50 | 23.05.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

И ако биткойнът се превърне в пари, стойността му ще се повиши много. Милър отново:

„В света има злато за около 10 трлн. долара, под формата на бижута, резерви на централни банки, борсово търгувани фондове (ETF) и пр. Пазарната капитализация на биткойна е около 1 трлн. долара. Аз съм силно уверен, че биткойнът може да увеличи 10 пъти капитализацията си при определени условия - а именно, той може да стане толкова полезен, колкото златото."

Рационалните хора обаче трябва да се съгласят, че биткойн технологията все още не работи. Това би трябвало да е очевидно. Днешните колебания в цената на дигиталната валута показват, че тя е твърде волатилна, за да бъде пари. Засега, ако се наложи да бягам, ще пресека мексиканската граница с нещо различно от биткойни.

Също толкова важно е, че транзакционните разходи на биткойна обикновено са високи, като крипто валутата се приема само на няколко места. Биткойнът не е пари, но идеята, че един ден ще се превърне в нещо такова, е източникът на сегашната му стойност.

Когато цената на акцията на компания, чийто единствен актив е недоказана технология, се колебае (и то много), това няма такова значение. То е просто пазарен шум, с изключение на ситуациите, когато има нова информация, която сочи, че технологичният актив е по-бллизо или по-далеч от успеха.

Тук бъркат много фенове на биткойна. Те смятат, че когато цената му се повиши, това само по себе си е доказателство, че технологията е по-близо до пълна функционалност и превръщане в пари. Грешат! Много неща поскъпват - от бейзболни картички до отлежали вина. Това не ги прави пари, а активи. Активите са хубави неща, но стойността на биткойна произтича от възможността той да се превърне в специфичен вид актив, а именно пари.

Доказателство, че биткойнът се превръща в пари, би било по-масовото му използване при транзакции, на повече места и по по-гладък начин (дали има такива сведения е тема на друг разговор).

И накрая, причина за последния срив в стойността на биткойна беше, че Китайската народна банка заяви, че той „не трябва и не може да се използва като валута на пазара“. Това доказателство ли е, че технологията няма да проработи и да се превърне в пари? Може би, но не забравяйте, че съществена част от привлекателността на биткойна е, че мненията на трети страни и особено на правителствата не би трябвало да имат значение. (Волатилността на криптовалутата обаче говори за обратното).

Има лесен начин за обясняване на това противоречие: като се приеме, че голяма част от текущата цена на биткойна е чиста, неограничена спекулация, без никаква връзка с фундаменталната стойност на технологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
е то кволсмислено има че да е четеш тая статия... цитирам бисер:Златото е аналогово, биткойнът е дигитален.... златото било аналогово! плессс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
michaelis23
преди 2 години
до са се наблюдава за тая "акция" че спадовете са от порядъка на 6-7 пъти е след тва скача х10 пъти, не знам само кой ли от всичките пъти спада ше е повечко от 6-7 и ше се приземи на левче .... докат се върти рулетката що да не цъкат там ? нека си житка народа а колко още дигитални копия има е палитрата е пълна ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Абе юнаци, да бяхте си направили труда поне да прочетете статията, преди да коментирате бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Точно така - биткойнът е акция на компания, която, обаче, не извършва никаква дейност, нито има някакъв приход. И как тогава тази акция има цена, различна от нула? Ами карат я на обещания,,фантазии и илюзии. Никога няма да спечели и цент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още