IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в стартъпи достигнаха през 2021 г. невиждан досега рекорд

Вложени са над 675 млрд. долара – двойно повече от предшния рекорд от миналата година, но разпределението е неравномерно

10:56 | 14.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@proxyclick?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Proxyclick Visitor Management</a>/&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/startup?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Европа срещу САЩ и Канада

Но Лондон и останалата част от Европа все още не са създали технологични фирми, които да могат да се сравнят с размерите на Alphabet, Apple, Amazon, Meta или Microsoft в САЩ, или Alibaba и Tencent в Китай.

Най-голямата технологична фирма в Европа по пазарна капитализация е ASML, нидерландскта мултинационална корпорация, основана през 1984 г. и специализирана в разработването и производството на фотолитографски системи, които се ползват от производителите на чипове. Тя се оценява на над 300 млрд. долара. Междувременно в САЩ няколко компании се оценяват на над 1 трлн. долара, а по-рано този месец пазарната капитализация на Apple за кратко се покачи до над 3 трлн. долара. Всъщност американските и азиатските технологични гиганти са придобили много от най-обещаващите европейски компании, включително лабораторията за изкуствен интелект DeepMind и дизайнера на чипове Arm.

През 2021 г. инвеститорите в рисков капитал са вложили 328,8 млрд. долара в американски стартиращи предприятия и 61,8 млрд. долара в китайски стартъпи, докато в британски стартъпи са вложени само 39,8 млрд. долара. Но инвестициите в рисков капитал във Великобритания и Европа нарастват по-бързо, отколкото в САЩ и Китай.

Няколко от най-известните лондонски стартъпи, сред които фирмата за доставка на храна Deliveroo и стартъпът за киберсигурност Darktrace, станаха публични на Лондонската фондова борса през 2021 г. Те обаче бяха приети смесено от инвеститорите, а много от най-големите европейски стартъпи, включително Spotify, все още избират да се листват в Ню Йорк.

Назим Салур, основател на приложението за бърза доставка на хранителни стоки Getir, заяви пред CNBC през декември, че Европа не се отнася към технологичните компании така добре, както САЩ.

„Има твърде много скептицизъм [в Европа]", каза той, като добави, че той идва от инвеститорите и политиците. Getir, която наскоро беше оценена на 7,5 млрд. долара, най-вероятно ще се листне на борсата в САЩ, ако все пак стане публична. По данни на Bloomberg тя води разговори с инвеститори за нов кръг частно финансиране, което би я оценило на над 12 млрд. долара.

Въпреки че Европа има „много силна икономика като цяло" и е силен играч в производството на автомобили, фармацевтиката, модата и други индустрии, тя не е толкова силна, когато става въпрос за стартъпи, казва Салур.

„Има няколко добри стартиращи предприятия. Но когато погледнете самия обем на списъка на еднорозите например, около 800 компании, половината са от САЩ, а една трета са от Китай. А всички останали са от целия останал свят. За съжаление, Европа не е представена както трябва“, отчита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още