IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метавселената ще донесе нови киберрискове. Какво могат да направят компаниите?

Трябва да бъдат създадени достатъчно надеждни протоколи за действие при кебератаки и за идентифициране на потребителите

19:07 | 27.03.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Гардинър също така предлага да има „малки увидителни знаци“ над главите на аватарите, за да се сигнализира, че на въпросния човек не може да се има доверие.

Пробиви в данни

Тъй като потребителите оставят следи от данни в метавселената, един от основните проблеми от реалния свят може да се пренесе и във виртуалната реалност – нарушаването на поверителността на потребителите от технологичните компании.

Скандалът от 2018 г. между Facebook и Cambridge Analytica например беше свързан с това, че данните на милиони потребители бяха събрани и използвани без съгласието на хората. В метавселената може да има още повече данни, с които тези компании да се хранят, ако няма строги разпоредби за защита на потребителите.

Когато хората носят устройства като очилата за виртуална реалност, организациите могат да събират данни, включителнот акива за движението на главата и очите им, или за гласа им, казва Филип Росдейл, основател на Second Life, онлайн свят, който позволява на хората да излизат, да се хранят и да пазаруват виртуално.

„Това означава, че в рамките на няколко секунди можем да идентифицираме, че точно вие носите устройството. Това е много сериозен потенциален проблем, свързан с поверителността във виртуалния свят“, допълва той.

Какво може да бъде направено?

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс прогнозира в блога си през декември, че в следващите две до три години повечето виртуални срещи ще се прехвърлят в метавселената.

По думите на Гардинър, за да могат да оперират добре в метавселената, компаниите трябва добре да обучат служителите си.

„Най-слабото звено във всяка организация от гледна точка на киберсигурността е потребителят“, обяснява той.

Според него, ако в метавселената има атака, потребителите ще са в по-добра позиция, ако имат някакво ниво на подготвеност и разбиране за това кое е подозрително.

Въпреки че компаниите трябва да приложат стратегии за ограничаване на риска, и Росдейл, и Гардинър твърдят, че поддържането на неприкосновеността зависи от типа на платформите за сигурност и моделите за сигурност, които метавселената ползва за организациите.

Позовавайки се на LinkedIn, Росдейл коментира, че потребителите трябва да могат да ползват „доверена мрежа“, за да обменят информация с други и да създават доверие по-лесно.

Според Гардинър компаниите, работещи по проектирането на метавселената, ще трябва да работят заедно, за да създадат единен стандарт, който да позволи ефективното прилагане на протоколи за сигурност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
новата "нормалност" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
precakanoto
преди 2 години
Метазомбита, метапотребители-метадебили, метакретеноиди, метаовце, метакози, мета....мета мента..., докъде и защо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Хубавото на линкедин е, че може да провериш всеки, какво е завършил, къде е работил. Тоя индиец, дето сте цитирали, няма никакво техническо образование, нито е работил на подобна позиция, че да има представа от каквито и да е рискове. Но няма значение, превели сте статия, има какво да се чете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
това е нов тип наркотик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
символ на "новия" гмо човек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Тая снимка е най-лошото нещо, което съм виждал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още