IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на Meta обтягат максимално границите на работата от дистанция

Директорите на компанията работят от Хаваите, Кейп Код и Европа

14:30 | 31.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Това, че толкова много висши мениджъри са разпръснати в различни времеви зони, е притеснително, предвид това че последните тримесечни резултати на компанията по-скоро призовават ситуацията да се следи изкъсо, твърди анализаторът от Edward Jones Дейвид Хегър.

„Като се има предвид моментът, в който компанията се намира, той може да не е най-идеалният да експериментирате с това топ мениджърите ви да работят от дистанция“, допълва той.

През юни Meta заяви, че ще позволи на всички служители на пълен работен ден да кандидатстват за работа от вкъщи, ако задълженията им го позволяват, въпреки че продължава да добавя офис пространства, за да побере увеличаващата се работна сила.

Тази политика не се прилага за всички служители. Тези, които работят по хардуерни устройства или по инфраструктура за центровете на данни на компанията, се очаква, че ще посещават офисите.

Отвъд тези служители, Meta премина към хибриден модел, който позволява на повечето хора, включително на висшето ръководство, да работи от където сметне за добре. 28 март е датата за завръщане в офиса за онези, които се очаква или искат да не работят отдалечено.

Компанията е в ранен етап на изграждане на метавселената – термин, който използва, за да опише виртуални светове, в които хората могат да си общуват, да играят или да работят.

Предвид това, че Meta се бори да създаде повече продукти за своите потребители, които да им позволят да си общуват виртуално, географската разпръснатост на директорите може да е актив, твърди Стивън Лий, основател на Logan Capital, регистриран инвестиционен съветник, който е купил акции в Meta от името на свои клиенти.

„Ако се опитвате да развиете метавселената и да разработите системи за работа, ученето чрез правене вероятно не е лош начин да го сторите“, допълва Лий.

Малко, ако изобщо има такива, са другите компании, които стигат до тази крайност в отдалечената работа от страна на ръководството, казва Питър Капели, професор по мениджмънт в Wharton School.

Когато директорите работят заедно на място, това им позволява да си сътрудничат, да разработват стратегии и да изграждат доверие помежду си, посочва Бил Джордж, старши сътрудник в Harvard Business School, където е професор по управленска практика. Да бъдат заедно физически може да помогне за създаването и поддържането на културата на компанията, включително за обучаването на по-младите служители.

„Хората ви искат да ви видят“, казва Джордж. „Те искат да знаят, че сте там. Да, можете да използвате Zoom или Microsoft Teams, или нещо друго, за да бъдете в контакт, но има много какво да се каже за присъствието“, допълва той.

Много директори се преместиха на отдалечени места по време на ранните етапи на пандемията, коментира той. Но той смята, че в повечето случаи е по-добре компанията да има висши ръководители, близки до членовете на екипа.

„Бях на Хаваите и мога да ви кажа, че там не можете да свършите много работа“, твърди Джордж.

Зукърбърг е намерил начин да съчетае работата с удоволствието на Хаваите, публикувайки в своя Instagram за приключенията си, докато кара сърф и демонстрира потенциала за тези дейности в метавселената. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
Може би сега е момента да се отварят Мета къси позиции. Все повече изглежда Мета е мента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още