IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хелена Норман: Управлението на Тръмп не е повлияло на бизнеса на Ericsson

Шведската компания гледа смело към бъдещето, готви новата си стратегия и очаква по-лека година от 2016 г.

08:09 | 03.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ericsson</em></p>

Снимка: Ericsson

На фона на всичко това, както и на проблемите, с които компанията се сблъска през 2016 г. Смятате ли, че инвеститорите са достатъчно търпеливи?

- Хората твърдят, че финансовият пазар свързан предимно с представянето в краткосрочен план. Борхе смята, че това не е вярно. Той вярва, че финансовият пазар всъщност иска да гледа по-напред, ако имаш силна идея. В противен случай компании с повече технологии за бъдещето, които получават високи оценки, не биха ги имали, ако това не беше така. Те са изградени върху идея, върху нещо, свързано с бъдещето. Така че финансовият пазар може да е нещо, свързано с краткосрочното представяне, но и да гледа много напред, като всичко зависи от ситуацията, в която се намирате. Разбира се, миналата година беше трудна. Пазарът пое надолу. Главният ни изпълнителен директор беше уволнен. В такъв случай на всичко се гледа много краткосрочно, а всички се интересуват от следващите данни, които компанията ще обяви. Но ако създадеш стратегия, която е по-дългосрочна, тогава могат да започнат да гледат на теб предимно в дългосрочен план. Това важи особено в технологичния сектор, защото всеки знаете, че в индустриите, които искат големи инвестиции в проучвания и развитие, е необходимо повече време, за да се отплати тази инвестиция. 

През 2016 г. компанията обяви, че ще съкрати хиляди работни места. Планират ли се още съкращения на служители и съкращения на разходи във връзка с всички тези трудности?

- Ние съкращаваме разходи и всъщност го правим от известно време. Това се случва, защото открихме, че рентабилността ни е под натиск и представянето ни беше колебливо. Ето защо стартирахме програми за съкращения на разходи още през 2014 г. Така обаче дойде миналата година, когато доста пазари започнаха да записват спадове. Ние увеличихме съкращенията на разходи, тъй като продажбите ни поеха надолу. Поставили сме си за цел да достигнем 53 млрд. долара годишни оперативни разходи през втората половина на тази година, която все още не сме постигнали. Това означава още, че продължаваме да намаляваме разходите. А разходите, разбира се, идват от различни категории. Съкратихме и много хора. Така че сега се случват различни неща в различните части на света. Ще разгледаме и другите ни разходи, не само тези, свързани с хората.

Кои части на света са най-засегнати от всичко това?

- Направихме доста неща в Швеция, в много страни в Европа. Съкратихме хора в Латинска Америка, в Близкия изток, в САЩ, в някои части на Азия. Отчасти това се случи заради необходимостта да съкратим разходите си, но и заради факта, че много пазари поеха в негативна посока и то много драматично, като Латинска Америка, Близкия изток, Африка… Разбира се, че в такава ситуация трябва да свиеш разходите, защото в противен случай нещата не се случват.

Споменахте Африка. Как се представя бизнесът на Ericsson там?

- Беше трудно, но всъщност наблюдаваме известно възстановяване. Не е от големите ни региони, но е един от тези, които носят възможности за растеж. Като цяло на този континент не са толкова напреднали в много отношения. В някои страни в момента изграждат 3G мрежи и дори не са започнали да мислят за 4G. Както казах, сега виждаме възстановяване, защото подобно на други региони, и в този много страни бяха засегнати от тежките условия, с които се сблъскахме миналата година.

Да отскочим от другата страна на океана. През последните месеци една от най-горещите теми за технологичния свят, а и не само, беше изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Как Ви се струва ситуацията там от бизнес гледна точка?

- Интересен въпрос. Той също е сравнително нов на поста. Не виждаме реално влияние върху бизнеса ни. Следим отблизо неща като свободната търговия, защото това е много важно за нас.

Предизвикателствата не свършват тук. Какви са плановете Ви на фона на конкуренти като Huawei?

- Huawei е достоен конкурент. Те са много силни. Ние трябва да правим това, което всъщност правим. Да подготвим стратегията си, да направим инвестициите си. Освен това трябва да работим по-близо до нашите клиенти. Ние имаме доста по-различна стратегия от тази на Huawei. Те навлязоха сериозно в бизнеса със смартфони и в enterprise сектора. Така че на този етап сме две различни компании по своята същност. Работим усилено, за да ги надвием, точно както се стараем да правим и с останалите.

За финал, какви са очакванията Ви за 2017 г.? Дали за Ericsson тя ще бъде по-спокойна от 2016 г.?

- Това, което ни се случи миналата година, беше наистина тежко. Имахме спад между 10 и 15% на глобалния пазар. Тази година също очакваме спад, но той ще е по-малък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още