IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson: Първият 5G пазар в Европа вероятно ще е Швейцария

Бавното освобождаване на честотите за 5G е реално предизвикателство за Европа и може да доведе до значителното изоставане на бизнеса ѝ

08:15 | 01.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ericsson</em></p>

Снимка: Ericsson

Говорейки за китайски играчи, вярвате ли, че проблемите на Huawei в момента ще Ви помогнат да засилите позициите си в Централна и Източна Европа?

- Това е много спекулативно, защото става дума за това какво решение могат да вземат страните по отношение на националната си сигурност. Ние не можем да имаме мнение по този въпрос като компания. Държавите ще продължават сами да взимат решения за националната си сигурност. Нашата позиция е такава: Ако искаме да сме успешни в дългосрочен план, трябва да имаме най-добрите продукти, да предлагаме най-добрите възможности. Нашите клиенти трябва да искат да работят с нас. Независимо от промените в пазара, каквито и да са те, е важно ние да сме там, да сме най-силните и да можем да надминем всички на абсолютно честен принцип. Инвестираме в проучвания и развитие, инвестираме в продукти, работим с операторите, които са готови да пуснат първи 5G, така че да направим всичко по-добре от тези, които ще ни последват.

Смятате ли все пак, че блокирането на голям играч от индустрията е решение на проблемите?

- Нямаме мнение. Наистина е важно за нас да нямаме такова, защото на първо място трябва да спечелим, защото сме най-добрите на пазара. Това е единствената стратегия, която работи за нас. Трябва да работим с това, с което разполагаме, с нашата конкурентоспособност. Именно това правим.

Очаквате ли, че случващото се може да доведе до по-сериозни регулации в сектора?

- Говори се за различни видове регулации. Това е нормално, защото мрежите ще се използват за много повече неща, отколкото се ползват в момента. Ето защо правителствата ще искат да си осигурят интегритета на мрежите. Как се прави това е отделен въпрос, на който все още нямаме отговор. Да кажем, че това е номален процес, макар и да е в ранните си дни и да е рано да се каже какво ще се случи. Ние винаги ще се съобразяваме с регулацията, а тя обикновено е различна в отделните страни. Такава е и днес, няма нищо странно. Но прехвърляйки се от ориентирани към крайния потребител услуги към свързан транспорт, разбира се, нещата ще се променят.

Samsung също дава сериозни заявки на пазара на телекомуникационно оборудване. Мислите ли, че ще се превърнат в заплаха за Вас?

- Те присъстват на някои пазари по отношение на 5G. Разбира се, нямат такова портфолио, каквото имат утвърдените играчи. Ще видим.

Основните трима играчи на пазара на телекомуникационно оборудване в света са китайската Huawei и две фирми от Европа – Ericsson и Nokia. Защо САЩ не разполагат с голяма компания в индустрията, след като говорим за толкова ключова инфраструктура?

- Много добър въпрос. Ако погледнем в исторически план, имаше добри американски компании в сектора, но така и не успяха. В ранните дни на мобилната индустрия Европа беше по-напреднала и европейските играчи бяха силни. Днес нещата са различни, защото САЩ са толкова развит пазар, какъвто не бяха в началото. Просто не успяха да постигнат успех в тази индустрия. Част от тези ранни техни компании са част от други компании в момента.

Всъщност само след няколко месеца напускате компанията, след като прекарахте много години в нея, включително на доста ключови постове. Каква ще е следващата стъпка за Вас?

- Ще се върна към консултациите в сферата на комуникациите, откъдето тръгнах. Ще се присъединя към екипа на Kekst CNC – агенцията, от която дойдох преди 21 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още