IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Странджа ще се прилага нов метод за стопанисване на горите

Целта е с минимални средства да се произвежда висококачествена дървесина

11:27 | 04.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
В Странджа ще се прилага нов метод за стопанисване на горите

Нов природосъобразен метод за стопанисване на горите ще се прилага в Странджа, съобщи международната природозащитна организация WWF. Методът ще се прилага по проекта за опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания в десет защитени територии в българските гори, който се реализира съвместно от Изпълнителната агенция по горите и WWF.

Методът се прилага в млади гори и има за цел с минимални средства да се произвежда висококачествена дървесина, като същевременно се опазва природата. За разлика от традиционнотото залесяване, ще се полагат грижи за избрани дървета, които се наричат „дървета на бъдещето”. Те трябва да са с добро качество, да са жизнени и равномерно разпределени върху цялата площ. „Дърветата на бъдещето” прироритетно се избират сред местните видове.

Един от районите, където се реализира проектът, е в природен парк Странджа, част от мрежата Натура 2000. Това е един от най-големите нископланински горски масиви в Европа. Там естественото възобновяване на гората е много добро и не е необходимо да се прави залесяване.

За разлика от Странджа, в други райони ще се възстановяват горски местообитания чрез засаждане на семена и фиданки, отново от местни видове.

За първи път методът е приложен във Франция (областите Елзас – Лотарингия) и Германия (Саарланд), където е дал отлични резултати. Той е съвместим с опазването на горските местообитания от Натура 2000.

У нас прилагането на метода започва през 2010 г. на територия от 66 дка гори в Държавното горско стопанство Кости и 154 дка в Държавното ловно стопанство Граматиково. Там до края на годината ще се възстановят още 214 дка, включително Западно-понтийските букови гори.

Според справка в сайта на WWF проектът обхваща площ от 21 хил. ха в 10 природни парка – Българка, Витоша, Врачански Балкан, Златни пясъци, Персина, Рилски манастир, Русенски Лом, Сините камъни, Странджа и Шуменско плато.

Той се осъществява по програма LIFE+ на Европейския съюз и е на обща стойност 1,2 млн. евро, от които 615 хил. евро съфинансиране от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още