IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 12 млн. евро агросубсидии за млади фермери се пускат до 2 седмици

Фонд "Земеделие" открива прием на проекти за над 27 млн. евро, прехвърлени с разрешение на Брюксел от агроекология към други мерки на програмата за селските райони

12:29 | 07.11.11 г.
<p>
	Субсидирането в сектора &quot;плодове и зеленчуци&quot; до този момент е най-слабо.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Субсидирането в сектора "плодове и зеленчуци" до този момент е най-слабо. Снимка: БТА

От 21 ноември до 21 декември Държавен фонд „Земеделие“ ще приема проекти по три от най-търсените мерки на програмата за развитие на селските райони, към които Европейската комисия разреши да се прехвърлят средства от неусвоения ресурс за агроекология, съобщиха от ведомството.

В шестото изменение на програмата България поиска разрешение от Европейската комисия да се прехвърлят малко над 27 млн. евро към секторите „плодове и зеленчуци“, „създаване на стопанства на млади фермери“ и „подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране“, чийто ресурс е почти или изцяло изчерпан.

Най-много средства се заделят за младите фермери, които получават 12 млн. евро. За инвестиции в сектора „плодове и зеленчуци“ кандидатите ще разчитат на малко над 10 млн. евро. Останалите 5 млн. евро ще се изплатят за дребни стопанства, които искат да разширят производството си и да излязат на пазара.

За полупазарните стопанства кандидатстват само земеделски производители, чиито проекти са съпроводени с бизнес план с подробно описание на планираните инвестиции за 5-годишен период.

В случаите на създаване на трайни насаждения или извършване на строително-монтажни дейности, бизнес плановете са за поне 10-годишен период, припомнят от фонда.

С прехвърлянето на средствата ще се намали процентът на върнатите субсидии, припомниха експерти от министерството на земеделието.

Голяма част от проектите, които ще бъдат приемани до 21 декември, вече са подготвени, тъй като ресурсът по тях отдавна беше изчерпан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още