IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Земеделие“ получи държавен заем за гаранционно подпомагане

Правителството одобри 335 млн. лв., част от които се предоставят от Българската банка за развитие

18:44 | 14.12.11 г.
Фонд „Земеделие“ получи държавен заем за гаранционно подпомагане

Министерският съвет одобри договор за държавен заем от 335 млн. лв., част от който се предоставя на министерството на земеделието от Българската банка за развитие, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Средствата ще се използват за гарантиране на кредити, отпуснати за изпълнение на одобрени проекти от програмата за селските райони, но само по три от мерките на програмата: 121-ва - за модернизация на земеделските стопанства, 122-ра - за подобряване на икономическата стойност на горите и 123-та - за преработвателиния сектор, поясни за Investor.bg Никола Христов, шеф на дирекция „Развитие на селските райони“ в агроминистерството.

Създаването на гаранционния фонд е поискано от Европейската комисия с осмото изменение (нотификация) на програмата за селските райони, като българското предложение е неусвоен ресурс в размер на 171 млн. евро да се използва за гарантиране на заемите.

Неусвоеният ресурс е само по трите мерки от програмата, като целта на гаранционния фонд е да подкрепи малките компании без кредитна история, които не могат да получат финансиране от банките, поясни зам. министърът на земеделието Светлана Боянова.

България е внесла в Еврокомисията осмата нотификация преди месец, като очакванията са до три месеца да се получи съответното разрешение.

Днешното решение на кабинета за отпускането на заема има за цел да осигури навреме гаранционно подпомагане за сектора, като заемът ще бъде погасен до месец, след като се получи нотификацията от Еврокомисията, поясняват от земеделското министерство.

Националният бюджет отпуска 171 млн. лв. от заема, останалите средства се осигуряват от банката за развитие.

Самата схема за гаранционно подпомагане нормативно е уредена с европейски регламент от 2000 г., като е актуализирана през 2005 г., поясни Никола Христов.

Той подчерта, че през следващата година България ще поиска подобно гарантиране и за проекти в областта на агроекологията. По тази мярка страната усвои най-малко средства, затова от ведомството очакват остатъчният ресурс да се използва като гаранции за кредитирането на поректи в областта на екологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още