IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ремонтът на пътна връзка с Румъния, финансиран от еврофондовете

Бюджетът по трансграничната програма със северната ни съседка е за 262 млн. евро, от които са изплатени 22,1 млн. евро

14:19 | 18.09.12 г. 1
Започва ремонтът на пътна връзка с Румъния, финансиран от еврофондовете

От днес започва рехабилитацията на 16-километровата отсечка от международния път с Румъния, свързваща българския град Тръстеник с румънския Ореховица, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“.

Проектът е за 5,320 млн. евро и се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество за България и Румъния, чийто бюджет за периода 2007 – 2013 г. надхвърля 262 млн. евро.

До април тази година двете държави имат одобрени съвместни договори за 196,6 млн. евро, като Еврокомисията е изплатила малко над 22,1 млн. евро, сочи статистиката.

Въпреки бавното усвояване България и Румъния са договорили най-много средства от останалите балкански държави, което дава надежда, че планираният бюджет ще бъде изразходван.

В същото време по трансграничната програма с Гърция са одобрени едва половината от средствата. По нея до 2013 г. двете държави от ЕС разполагат с общ бюджет от 130,2 млн. евро.

До април тази година Еврокомисията е одобрила проекти за 117,1 млн. евро, като по приключени проекти са рзплатени 10 млн. евро, съобщиха от министерството по управлението на еврофондовете.

Сравнително слабо върви изпълнението и на съвместните инвестиционни предложения със Сърбия, Турция и Македония.

При бюджет от 35,7 млн. евро към април тази година България и Сърбия са договорили проекти за 13,4 млн. евро, а са разплатени близо 2,5 млн. евро.

Бюджетът с Турция е малко над 31,1 млн. евро, от които до момента са договорени близо 11 млн. евро. ЕК е изплатила 2,4 млн. евро.

Подобно е изпълнението и на програмата с Македония, където са отпуснати 20,4 млн. евро и са платени малко над 1,6 млн. евро.

Освен за пътища средствата по трансграничните програми се използват за финансиране на съвместни проекти в областта на информационната инфраструктура, туризма, околната среда и културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
QI91
преди 11 години
Investor, бихте ли уточнили още веднъж пътната връзка и кой у
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още