IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри схема за подобряване на градската среда по JESSICA

Бюджетът е 33 млн. евро, които трябва да бъдат усвоени до края на 2015 година

13:40 | 19.12.12 г.
ЕК одобри схема за подобряване на градската среда по JESSICA

Европейската комисия одобри схемата, отпускаща средства за обновяване на градската среда по финансовия инструмент JESSICA, става ясно от прессъобщение на комисията. Регулаторът преценява, че схемата е съобразена с правилата на ЕС за държавна помощ.

Нейната насоченост е към преодоляване на пазарната неефективност, засягаща проектите за обновяване на градската среда, но без да бъдат нарушавани принципите за конкуренцията на единния пазар на общността. 

Холдинговият фонд за България разполага с бюджет от 33 млн. евро, които трябва да бъдат усвоени до края на 2015 година. Средствата идват отчасти от структурните фондове на ЕС, отчасти са национални публични средства.

Два фонда, избрани при отворена и прозрачна процедура, ще предоставят заеми и капитал на проекти за градско развитие. Кредитите трябва да са отпускани при условия по-добри от пазарните.

JESSICA е финансов инструмент, създаден от ЕК в сътрудничеството с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Целта е подкрепата на частни проекти, но за обновяване на градската среда, които не биха се осъществили благодарение на финансиране от свободния пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още