IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България реализира пет проекта по Life+ за опазване на околната среда

Получените по програмата средства през миналата година са в размер на 10,8 млн. евро

12:36 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
България реализира пет проекта по Life+ за опазване на околната среда

През миналата година България е реализирала пет проекта по програмата Life+ за опазването на околната среда на обща стойност 10,8 млн. евро, съобщи Европейската комисия.

Един от най-мащабните проекти е на фирмата „Тракия Глас“, която е въвела технология за кислородно горене. Стойността на проекта, който е част от мерките за борба с климата,  е 4,3 млн. евро. Ползите за околната среда са намалението на парниковите емисии от производството, както и намаляване на потреблението на енергия.

Технологията на този етап е икономически изгодна само за едромащабно производство, уточняват още от ЕК. Очакванията са, че след реализацията на проекта в компанията с 23% ще намалее потреблението на енергия и с 23% - емисиите въглероден диоксид. Азотните емисии пък ще бъдат намалени с 90 на сто.

Три са общо проектите по мерките, свързани с природата – на EVN България за намаляването на смъртни случаи при царския орел при сблъсък с електропроводи, на WWF, свързан с опазването на сладководни риби и мекотели, както и на Изпълнителната агенция по горите, който е насочен към опазването на местообитанията на кресливия орел.

Общата стойност на тези три проекта е 6,2 млн. евро.

Петият български проект по програмата Life+ за миналата година е на фондацията „Информация и природозащита“. С 0,3 млн. лева организацията е реализирала проект, насочен към ограничаването на прекомерната стопанска експлоатация на дивите популации на билките и ароматните растения в България.

Като цяло през миналата година са били финансирани общо 248 проекта по програма Life+ в целия ЕС. Отделените от ЕС средства по тази програма за опазване на околната среда са в размер на 281,4 млн. евро. Заедно с доплащанията от страна на изпълнителите инвестициите са в размер на 556,4 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още