IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Региони в растеж" покрива 75% от разходите в проекти за енергоспестяващи жилища

България може да изпълни целта 25 на сто от сградите да са енергийно ефективни към 2020 г., каза Десислава Терзиева

11:08 | 27.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министър Десислава Терзиева откри конференцията &quot;Стратегическа инфраструктура България 2014&quot;. Във форума участва и председателят на УС на Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot; инж. Стефан Чайков (ляво). <em>Снимка: БТА</em></p>

Министър Десислава Терзиева откри конференцията "Стратегическа инфраструктура България 2014". Във форума участва и председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков (ляво). Снимка: БТА

Новата оперативна програма "Региони в растеж" покрива 75% от разходите в проекти за енергоспестяващи жилища за частни сгради, а безвъзмездното финансиране за  административните сгради ще е 100%. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на форум, съобщи БТА.

Според Терзиева, ако България успее да усвои средствата през новия програмен период, има възможност да се постигне заложената цел 25 на сто от сградите в България да са енергийно ефективни към 2020 г. Министърът съобщи, че са предвидени 262 млн. евро за енергийна ефективност.

За образователна инфраструктура в новата програма са заложени 220 млн. евро, близо 84 млн. евро са за здравна инфраструктура, като по-голямата част от тези средства ще са реализиране на политиката за спешна помощ, за социална инфраструктура - около 214 млн. евро, за превенция на риска от свлачища - около 19,7 млн.евро, за развитие на туризма – 127 млн. евро.

В подкрепа на регионалната пътна инфраструктура ще има 194,5 млн. евро за подобряване на пътища от 1, 2 и 3 клас.

Министърът съобщи още, че следващата седмица се очаква Стратегията за ВиК-сектора да бъде приета от Министерския съвет.

Тя информира още, че са осигурени средства за укрепване на бреговете в района на Поморие и Силистра. Предвижда се също да се разработи специална програма с приоритизирани подобни обекти, за които да се търсят източници на финансиране.

Сред приоритетите на министерството в пътния сектор е успешното завършване на големите пътни проекти и подготовка на новия програмен период, подобряване на второ и третокласната пътна мрежа, въвеждане на интелигенти транспорти системи и засилен контрол върху качеството на строителството.

Министърът съобщи, че тази година ще бъдат обявени тръжни процедури за строително-монтажни работи на индикативна стойност от близо 770 млн. лева.

За новия програмен период се подготвят проекти за рехабилитация близо 700 километра пътища 1, 2 и 3 клас, като по новата програма "Региони в растеж" се очаква да бъдат отделени близо 200 млн. евро и част от тях ще бъдат
предназначени и за изграждането на нови шосета.

По новата програма предвидената сума за развитие на градската среда с националното съфинансиране възлиза на близо 270 млн. евро. Към момента е предвидено тази помощ да се насочи към 67 града, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още