IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводители поискаха една четвърт от бюджета на ПРСР

Средствата от програмата потъват в корупционни практики, твърдят фермерите

16:59 | 10.04.14 г.
Зърнопроизводители поискаха една четвърт от бюджета на ПРСР

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) предлага 25% от бюджета на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. да бъдат прехвърлени към директните плащания. Така, по данни на организацията, директните плащания ще се увеличат с 83 млн. евро на година, или по 14 евро на хектар.

Припомняме, че асоциацията неведнъж е критикувала проекта на новата програма. Още през януари зърнопроизводителите препоръчаха агроминистерството да скъса и преработи ПРСР, защото единствената добре написана част от документа е тази за консултантските услуги.

При директните плащания се усвоява висок процент от средствата – над 99 на сто, а при ПРСР заради корупционни практики усвояването е ниско, заяви на дискусия днес Радослав Христов, зам.-председател на НАЗ. Сега програмата обслужва кръгове около земеделието, но не и земеделието – например общини, които правят детски площадки в села без деца, заяви той.

Парите за ПРСР се използват за влияние в съответните райони, твърдят зърнопроизводителите.

Според тях, при това увеличение, допълнителни средства ще получат и уязвимите сектори, като животновъдство и зеленчукопроизводство, също и малките фермери. Бюджетите на уязвимите сектори ще скочат с 25%, заяви Ангел Вукодинов, зам.-председател на НАЗ.

„По ПРСР са предвидени средства за консултанти, има заложени разтегливи понятия като сътрудничество - програмата е така направена, че да има източване на средства, а няма пари за реалните производители”, каза той. Бюджетът на програмата е намален само с 11% за новия период, а средствата за модернизация – два пъти и половина, аргументира се той.

Ако идеята се реализира, 90 хил. производители – големи, малки и средни, ще имат увеличен бюджет и ще имаме минимум кражби, каза Вукодинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още