IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OLAF установи злоупотреби с евросредства за 403 млн. евро през 2013 г.

Европейската агенция за борба с измамите е издала 27 препоръки за съдебни действия по случаи на злоупотреби с европейски средства в България

15:22 | 29.04.14 г.
OLAF установи злоупотреби с евросредства за 403 млн. евро през 2013 г.

След препоръки на Европейската агенция за борба с измамите (OLAF) в европейския бюджет са възстановени 402,8 млн. евро, става ясно от доклада за дейността на организацията през 2013 г. За тези средства са намерени доказателства за злоупотреби и нарушения. Най-много от тях засягат структурните фондове, следват външната помощ и митническите и търговски такси.

През миналата година са започнати 253 дела и са приключили разследванията по 293 случая.

От доклада на OLAF става ясно, че за периода 1 януари 2006 – 31 декември 2013 година агенцията е издала 27 препоръки за съдебни действия по случаи на злоупотреби с европейски средства в България. За сравнение, Румъния, която върви в пакет с България в повечето доклади от Брюксел, е получила 70 препоръки за съдебни действия.

У нас препоръките на OLAF са взети под внимание при 18 случая, като за седем разследването продължава, а по два не са предприети никакви мерки. В Румъния само при 22 от случаите са предприети действия.

Като цяло организацията е издала общо 436 препоръки за съдебни действия към страните от ЕС, в които са открити злоупотреби с европейски средства. Общо изпълнени са 261, или 54% от препоръките. У нас процентът е близък до средния за общността – 56 на сто.

Общо получените сигнали от страните от ЕС за нередности по отношение на разходването на европейските средства са били 96. От тях основен дял се пада на Германия – 38. България, както и Румъния, са подали по три сигнала за злоупотреби през 2013 г.

През миналата година във фокуса на работа на OLAF е била и контрабандата на цигари, става ясно още от доклада на организацията. Темата е особено важна, защото загубите от невнесените данъци в резултат от незаконната търговия с цигари в ЕС се изчисляват на около 10 млрд. евро годишно.

Борбата с контрабандата на цигари може да бъде успешна само ако страните от ЕС координират действията си, допълват още експертите от OLAF.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още