IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат агенцията по рибарство да не управлява евросредства

Според браншови организации частна структура трябва да се заеме с програмата за аквакултурите

17:54 | 25.08.14 г.
Предлагат агенцията по рибарство да не управлява евросредства

Управлението на европейските пари да не е в правомощията на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), предлагат представители на бизнеса.

В писмо до Брюксел те настояват Изпълнителна агенция да не бъде вече управляващ орган на програма „Рибарство“, съобщи за Investor.bg Тачо Пашов от Националната асоциация на рибопроизводителите.

От сектора считат, че ИАРА е основната причина за провала на оперативната програма за  2007-2014 и по тази причина предлагат Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 да бъде дадена за управление на институция, която не е държавна, става ясно от писмото, публикувано от сайта fishnews.bg.

Брюксел от години провежда политика по рибарство, която чрез средствата на Европейския фонд по рибарство стимулира риболова, аквакултурата, преработката и търговията. Този сектор осигурява хиляди работни места, произвежда най-качествените, безопасни и диетични продукти и се слави с най-бързо развиващия се отрасъл в животновъдството, какъвто е аквакултурата, се казва в писмото.

Според мнението на авторите му въпреки отпуснатите средства България не е успяла да постигне нужния растеж и желания резултат, залегнали в оперативната програма.

Голямата причина според представителите на бранша са честите смени на експерти и ръководства в ИАРА, както и ниската компетентност и политическа зависимост на персонала на агенцията.

Тачо Пашов съобщи още, че освен неговата организация още две стоят зад писмото - риболовно сдружение „Черноморски изгрев“ и Асоциация на природозащитните организации, ловно-рибарските дружества и клубовете по спортен риболов – Бургас.

Припомняме, че преди дни беше извършена поредната смяна на ръководителя на ИАРА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още