IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България очаква по-голяма солидарност от ЕС за бежанския проблем

Натискът на мигрантите на южната ни граница се засилва, сочат данните на МВР

20:16 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
България очаква по-голяма солидарност от ЕС за бежанския проблем

България очаква по-голяма солидарност и справедливост от ЕС при справянето с натиска от миграционните потоци по южните ни граници, които са външни за Общността. Това е коментирал министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, провел се днес в Брюксел, пише БТА.

Подобни мнения са били изразени от Кипър и Гърция, уточни по-късно Вучков пред български медии в европейската столица. В последните четири месеца на тази година спрямо същия период на 2013 година се наблюдава увеличение с 2/3 на натиска по южната ни граница, поясни българският вътрешен министър.

Той уточни, че след новите мерки за охрана на границата на България с Турция има промяна в съотношението и е очевидна тенденцията голяма част от мигрантските потоци да се насочват към граничните пунктове. „Това е смисълът на тези мерки”, коментира той.

Вучков уточни, че нашата страна не е поставяла въпроса за удължаването на новото допълнително защитно гранично съоръжение.

Това е вътрешен въпрос, който може да бъде дискутиран двустранно с турските ни колеги, но мнението ни е, че ако подобно съоръжение бъде изградено в остатъка от сухопътната границата, няма да бъде израз на враждебност към турската страна, нито нежелание да приемем хора, които бягат от война и често търсят наистина спасение, категоричен е Вучков.

Единствената цел на подобно съоръжение, когато то бъде изградено, а това няма да стане толкова бързо, ще бъде да насочваме потоците към разрешените гранични пунктове и да ограничим черния бизнес с трафика на хора, заяви Вучков.

Всички колеги, с които се срещнах, бяха категорични, че България напълно изпълнява техническите критерии за присъединяване към Шенген и е въпрос на политическо решение това да се случи, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още