IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивелина Василева: ЕК трябва да одобри новата ОП „Околна среда“ до няколко дни

Министърът на околната среда и водите се аргументира защо по проекти за водна инфраструктура бенефициенти ще са ВиК операторите, а не общините

10:50 | 06.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ивелина Василева: ЕК трябва да одобри новата ОП „Околна среда“ до няколко дни

Процесът по одобрение на новата Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) е в много напреднала фаза. Индикациите са, че Брюксел ще даде зелена светлина в рамките на следващите няколко дни. Това разкри министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в предаването „Седмицата“ на Дарик Радио.

Тя уточни, че размерът на новата програма ще е като този през предходния програмен период, а именно – около 3,5 млрд. лв. Василева поясни, че 70% от европейските средства ще отидат за водна инфраструктура, а друга част – за управление на отпадъците и надграждане на регионалните системи, биоразнообразие и други.

„България има нужда от 1,7 млрд. лв., за да изгради и модернизира ВиК системите си. Мерките, които се предприемат, са по линия на ОПОС. Вече имаме приключени проекти, такива, които продължават, и проблеми, но и през новия програмен период продължаваме със същите усилия“, каза министърът. „В новия програмен период основната част от средствата на ОПОС ще бъде насочена към изграждането на водни съоръжения.“

Василева обясни, че парите няма да се получават от общините, а от водните оператори.

„Това е основният принцип, който трябва да бъде съблюдаван, и който произтича от реформата във ВиК сектора“, аргументира се тя. „В процеса на реализация на регионалните проекти с ЕК сме се договорили общините да имат силно участие, но бенефициенти на безвъзмездната помощ ще са ВиК операторите.“

По нейни думи това е логично, тъй като те събират таксите за предоставените услуги, управляват мрежите и за това трябва да осигурят участието в дадения проект, да привлекат допълнителни ресурси. Според Василева това е предпоставка за осъществяване на инвестиционния процес.

Министърът на околната среда и водите коментира, че в новата програма ОПОС ще има две  приоритетни оси. Едната от тях е за подобряване на качеството на атмосферния въздух. За целта ще бъдат отделени 120 млн. лв., а по тази ос общините ще бъдат бенефициенти.

На въпрос дали от старата програма ще останат неусвоени средства Василева отговори, че към момента около 83% от бюджета по старата ОПОС е усвоен. Тя очаква МОСВ да приключи успешно първия програмен период, въпреки че има риск 11 ВиК проекта и 3 в сектор отпадъци по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 г. да не бъдат приключени.

„България, която макар че не е в топ 10 на държавите в Европа по обем на водния ресурс, разполага с достатъчно ресурси за задоволяване на основните нужди – от питейна вода, за производство и напояване“, каза Василева по отношение на 5 юни - Световният ден на околната среда

Тя призова за запазване на качеството й, за настройване на инфраструктурата, „за да се ползват водните ресурси по най-ефективен и икономичен начин. По нейни думи за това допринася и българското законодателство, в частност – стратегията за реформа във ВиК сектора.

Василева заяви, че няма окончателно решение дали тази година ще бъде изграден втори лифт в Банско, като припомни за извършената работа по казуса. Все пак тя изрази увереност, че решение ще има в рамките на месеца.

Притеснително е, че голяма част от разрешителните актовете, които се издават за проекти и не нарушават екологичното законодателство, се обжалват от различни екоорганизации, коментира още министърът на околната среда и водите.

Ресорното ведомство вече е сезирало прокуратурата за т.нар "екорекетьори", които масово блокират вече одобрени проекти, допълни Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Nama da sa v obshinite zachoto kmetovete mnogo kradat Direktorite na V i K mogat po lesno da badat kontrolirani i po lesno osadeni ako kradat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още