IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриват се нови 1100 работни места за младежи

Бюджетът по схемата „Младежка заетост“ се увеличава с 5 млн. лв.

10:28 | 24.03.16 г.
Откриват се нови 1100 работни места за младежи

Поради големия интерес на безработни младежи до 29 години и работодатели към схемата „Младежка заетост“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, бюджетът се увеличава с 5 млн. лв., съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Това ще даде възможност за разкриване на нови близо 1 100 работни места на територията на София.

Работодателите ще могат да подават заявки за разкриване на свободни работни места за младежи, които имат регистрация в  бюрата по труда, както на територията на София-град, така и в цялата страна. 

Срокът за кандидатстване по схема „Младежка заетост” се увеличава до 30 юни 2016 г. или до изчерпване на финансовия ресурс.

Целта на програмата е да се повиши конкурентоспособността на младежите чрез осигуряване на възможност за стажуване или обучение по време на работа. Това ще улесни прехода от образование към заетост и ще доведе до натрупване на професионален опит, необходим за заемане на свободни работни места, заявени от работодатели.

Програмата за платени стажове - „Младежка заетост“, стартира преди година.

„Младежка заетост” дава възможност на работодателите да наемат младежи за платени стажове или за провеждане на професионални обучения в цялата страна. На работодателите, които осигуряват стажуване по схемата, се покриват разходите за възнаграждението на стажантите в размер на минималния осигурителен доход, както и здравните и социалните им осигуровки за срок от 6 месеца.

Работодателите, които осигуряват професионално обучение на стажантите, получават средства, както за наетите младежи - в размер на 90% от минималната работна заплата, така и за покриване на техните здравни и социални осигуровки за срока на обучение.

Първоначалният бюджет по програмата беше 35 млн. лева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още