IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова програма ще помага на дълготрайно безработни

Заделеният финансов ресурс е в размер на 80 милиона лева

10:01 | 25.03.16 г. 1
Нова програма ще помага на дълготрайно безработни

Започва работа по нова програма в помощ на дълготрайно безработните в предпенсионна възраст, на младежи и хора с увреждания. Тя ще даде възможност за едногодишна субсидирана заетост на повече от 8500 души. 

Програмата се изпълнява в рамките на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Заделеният финансов ресурс е в размер на 80 милиона лева за заплати в рамките на минималните осигурителни прагове в продължение на една година, съобщи заместник-социалният министър Зорница Русинова, цитирана от БНР.

340 хиляди са дълготрайно безработните у нас, предимно младежи, които нямат мотивация за работа, или възрастни хора с изградени навици, които трудно се променят. Именно те, както и хората с увреждания, попадат във фокуса на новата програма. Целта е да се стимулират работодателите да ги наемат с предимство.

„Тези, които имат необходимата квалификация, ще могат веднага да бъдат насочени към свободни работни места, заявени от работодател. За хората, които не са над 54 години или не са хора с увреждания, втория период от шест месеца ние поемаме само осигуровките, тоест работодателят трябва да осигури заплащането“, пояснява Русинова.

Хората, които нямат квалификация за заемане на необходимото работно място, ще могат да минат през професионална квалификация или през обучение за ключови компетентности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
За тия, които просто НЕ желаят да работят, с програми НЕ става !!!Нямали мотивация... че КОЙ субект от определен произход, ще отиде доброволно да работи за 400 лева, щом може, възпроизвеждайки се като елементарна биологическа единица 3-4 пъти, да си докара над 1000 лв помощи?Първата и категорически налагана мярка трябва да е - създаване на работни места за безработните лица в трудоспособна възраст (възможности много - селско стопанство, ремонт и поддръжка на пътища и речни корита и т.н.), трудоустрояване по места и обекти и спиране на помощите !!! Докато не бъдат поставени пред дилемата - или труд, или гладна смърт, те НИКОГА няма да започнат да работят.По-специални мерки и грижи за инвалиди - ок, в такива случаи държавата наистина трябва да помага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още