IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири общини ще подобряват чистотата на въздуха с евросредства

С над 640 хил. лева ще се разработят общински програми за намаляване нивата на замърсителите

17:57 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Четири общини - Гълъбово, Димитровград, Монтана и Несебър, получиха общо 644 хил. лв. за подобряване  чистотата на атмосферния въздух, съобщават от екоминистерството.

Средствата ще се използват за разработване на общински програми за намаляване нивата на замърсителите и постигане на утвърдените норми за ФПЧ10, азотни оксиди, серен диоксид и други.

Проектите се финансират по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Договорите за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ  бяха подписани днес между министъра на околната среда и водите Нено Димов и кметовете на общините. 

Основен проблем за четирите общини е превишаването на нивата на фини прахови частици, но наред с това в Гълъбово ще трябва да бъдат набелязани мерки за намаляване на емисиите на серен диоксид.  

Безвъзмездната финансова помощ за Гълъбово е 150 294 лв., за Димитровград - 182 000 лв., за Монтана - 182 672 лв. и 129 042 лв. за Несебър. Със средствата ще се извърши оценка на качеството на въздуха. Ще се анализират източниците на замърсяване и ще се предложат конкретни мерки за подобряване чистотата на въздуха.

Проектите се реализират по процедурата "Разработване/ Актуализация на общинските програми за качеството на атмосферния въздух", която е с бюджет 3 млн. лв.. Първите три договора бяха подписани с Пловдив, Асеновград и  Враца на 15 май 2017 г. Трите общини получиха 355 хил. лв. за актуализация на общинските си програми.

Предстои създаване на работна група между Министерството на околната среда и водите, Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за набелязване на мерки за трайното решаване на проблема с фините прахови частици в цялата страна, допълват от МОСВ.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още