IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Не се отделят достатъчно средства от бюджета за ВиК проекти

Европейските средства само трябва допълват финансирането на сектора, препоръчват експерти

16:58 | 15.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: община Стара Загора</em></p>

Снимка: община Стара Загора

Не се отделят достатъчно средства от националния бюджет за развитието на ВиК мрежата в България, а се разчита основно на европейско финансиране. Това коментира експертът Ивайло Колев от Световната банка по време на конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции". Той беше категоричен, че парите от европейските фондове не са достатъчни, за да бъде модернизирана инфраструктурата.

Европейското финансиране става все по-оскъдно и средствата от ЕС трябва само да допълват, а не да заместват националното финансиране, призна и Светла Иванова от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По ОП "Околна среда" България ще получи 3,5 млрд. лева до 2020 година. Тези пари обаче не са единствено за ВиК проекти, а и за други дейности, като например за гарантиране на биоразнообразието.

В своята презентация Ивайло Колев даде и няколко насоки за финансиране на сектора. Като цяло източниците са основно три - цени, трансфери и данъци, а в България основно парите идват от трансфери.

Той критикува ценообразуването, отчитайки, че то "не е достатъчно добро за етапа на развитие на отрасъла". Колев посочи, че се водят разговори за въвеждане на фиксирана такса, чрез която да се събират нужните пари за поддържане на инфраструктурата.

От Световната банка имат препоръка и за промяна в начина за определянето на социалната поносимост на цената на водата. Колев припомни, че в момента това се прави на базата на средния доход на домакинствата и по този начин не се защитават уязвимите потребители.

Колев отбеляза, че средномесечният доход на българските домакинства расте непрекъснато в последните пет години. Според него това е важно, защото предстоят още големи разходи за инфраструктура и тепърва предстои повишаването на цената на водата.

Един от големите пробиви е отпадането на задълженията ВиК операторите да плащат дивиденти на държавата, за да реинвестират тези средства в мрежата. Колев беше категоричен, че няма логика дружествата да получават безвъзмездни средства и едновременно с това да внасят дивиденти в държавния бюджет.

Средства за ВиК операторите могат да дойдат и от участие на капиталови пазари, както и от инвеститори, но в България това не е работещо заради структурата на сектора - някои от дружествата са малки и неефективни, смятат експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още