IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три българчета стъпват смело в света на роботиката

Никита, Венеция и Борис вече са спечелили престижен конкурс за наука във Виена и някак съвсем естествено приковаха погледите към себе си и у нас

08:15 | 15.05.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Никита, Венеция и Борис. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Никита, Венеция и Борис. Снимка: личен архив

Устройството разполага с ултразвуков сензор, благодарение на което може да засича препятствията около себе си. Той е кодиран така, че когато засече нещо, да измерва разстоянието до него. Когато се озове на 10 см от най-близкия обект, роботът спира, поглежда наляво и надясно, след което избира сам в каква посока да продължи, съобразявайки се с това накъде има по-голямо разстояние.

По думите на създателите му роботът може да се използва за изследването на новооткрити местности, на места, където е необходимо да се провери дали мястото е безопасно за хора. Джаджата може да се ползва и като играчка, за правенето на хубави снимки и като цяло от аматьори, които харесват такъв тип устройства.

“Това, което имаме, е прототип. Той показва принципа на работа. Поради липсата на ресурси доста от подобренията, които искаме да направим, ги няма в момента. Целта на финалния продукт е да може да взима проби за радиация, да види дали във въздуха има отровен газ, да има камера, така че да се вижда какво се случва около него. Има цял списък със сензори, които могат да му се сложат”, посочва Венеция.

По думите на Борис направата на по-професионален робот изисква много повече. Само сензорът за радиация струва около 150 долара, а дотук роботът е финансиран от самите тях.

Самият проект създават двама по двама. Физическата конструкция е дело на Борис и Никита, програмата - на Никита и Венеция, а документацията - на Борис и Венеция.

Тримата са доволни от участието си на Webit, защото събитието ги е срещнало с много хора.

“Получи се добре, защото показахме на публиката, че имаме амбициозни деца”, коментира Венеция. Досега самите те не са били на подобен форум, но са готови да усъвършенстват робота и да покоряват нови хоризонти. Засега нямат изграден бизнес план, но планират през лятото да се заемат с него.

“В момента сме в края на 11-и клас, а това е важен период за кандидатстване за чуждестранните университети”, посочва Венеция. Всъщност и тримата се насочват към образование в чужбина. Тя иска да учи анимация или софтуерно инженерство в Единбург, Никита - компютърни науки във Великобритания, а Борис се е насочил също натам и към САЩ, но все още обмисля какво да учи - право, медицина или финанси.

На въпроса дали обмислят да се върнат след това в България Венеция отговаря лаконично: “Винаги ще имаме път насам”. След което допълва уверено, че 98% от учениците в Американския колеж в София заминават да учат в чужбина.

И все пак с Борис и Никита имат планове за нов проект, който се надяват да осъществят. Този път имат идеята за направата на механична ръка, но не са сигурни дали след като заминат, ще могат да продължат да работят активно заедно.

Как изглежда роботът на Венеция, Никита и Борис можете да видите в нашата галерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
lilivan
преди 8 години
- грешка, в Шотландия.но това е подробност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
lilivan
преди 8 години
Карате се за глупости, а не виждате къде ще отидат да учат - във Великобритания, Ирландия и САЩ. И естествено, там ще си останат.За мен това е важното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Когато има за какво да похваля някого, го правя. Наскоро похвалих Алонсо за интервюто например. А иначе, след като не ме познаваш, нямаш идея какви полезни неща съм направил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
Ауе, че си се титулувал като Мизантроп - `убаво. Че имаш мнения в тоя дух - твоя си работа. Но не разбирам ЗАЩО трябва да ги натрапваш някому? И направи нещо полезно, вместо само да критикуваш, похвали нечии идеи или постижения. Дай полезна, работеща и успешна идея. Пък и ако я задвижиш на практика-ще имаш нек`ъв принос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
forum_rookie
преди 8 години
Добавям към коментар 5 на 4i4o_Pay: коментар 4 на misanthrope е невроятно арогантен - производството, 'начи, имало ниска добавена стойност... А кое има висока добавена стойност? Финансовите услуги? То точно заради тяхната "висока добавена стойност" централните банки от 2008 г., та до ден днешен, не могат да насмогнат с печатането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
4i4o_Pay
преди 8 години
Първо - аз не съм баба ти и второ - казвам, че ТНТМ-то отвличаше енергията на младите в някаква положителна посока. Това, че смяташ че с ТНТМ се е влизало дори аспирантура, явно си го чул пак от баба си.Липсват кадърни както инженери, така и лекари и др. висшисти. Производството на чушки и домати има ниска добавена стойност, да не кажа отрицателна. IT производството и сродните му, дори и машиностроенето доколкото е запазено - не. Това, че тук всичко се политизира и се краде като за последно е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 12
misanthrope
преди 8 години
И баба ми така говореше какво ще е положението след 10-15 год.А ТНТМто водеше до правене на разни безполезни устройства от тате, за да може синчето да получи първа награда и да хване я аспирантура нещо, я в МЕИ да влезе без изпит.. е такива неща. Инженери има достатъчно, лекарите са малко, защото отиват в чужбина а не защото не се създават лекари в България, а архитектите седят без работа и се чудят на къде. Производството има НИСКА добавена стойност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
4i4o_Pay
преди 8 години
ТНТМ-то водеше до това, че тогава доста от младежите не се занимаваха с глупости (които глупости бяха много по-малко и по-безопасни от сега) и се подготвяха за съзидателна дейност. Далеч съм от мисълта, че са постигали епохални открития.Помислете какво ще бъде положението в България след 10 - 15 години. Кои ще са ни инженерите, лекарите архитектите и т.н. Без ПРОИЗВОДСТВО, което дава реалната принадена стойност, а само с търговия и услуги (административни, банкови, финансови и др.) сме за никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Уважение за положените усилия. Обективно погледнато,, ТНТМто го знаем от от преди 40 год. и знаем и до какво води
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 8 години
Много, много готин материал. Съвсем различно от Василев, Пеев, Гърция и тн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още