IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо избухнаха протестите в Иран?

Размириците не могат да бъдат разбрани, ако се разглеждат изолирано от смесицата между процедурна демокрация и мракобесническа теокрация, пише Ахмед Садри

17:46 | 02.01.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последвалата международна изолация и силното обезценяване на валутата отрезви хората достатъчно много, за да ги върне към урните през 2009 г. и да свалят опасния лунатик, докопал се до президентския пост. Когато Ахмадинаджад бе обявен за победител, усещането за откраднати избори доведе до множество улични демонстрации, станали известни като Зелената революция.

За разлика от сегашните бунтове движението през 2009 г. имаше добре дефинирана политическа визия и опитни лидери, които бяха бързо арестувани, съдени и затворени. Уличните демонстрации бяха брутално потиснати, припомня Садри.

Вторият мандат на Ахмадинаджад бе дори по-катастрофален от първия. Близкият политически разпад заради наложените от ООН санкции и яростната печалба на повсеместния черен пазар на всичко от лекарства срещу рак до петрол на международните пазари убедиха хората отново да се обърнат към урните.

На изборите през 2013 г. хората избраха Хасан Рухани – умерен духовник, който обеща нормализиране в международна среда и икономически просперитет, но не и крайни реформи и либерализация. Реформаторите предложиха маслинова клонка на автократичното дясно статукво, за да остане 2009 г. в миналото.

Върховният лидер обаче арогантно отхвърли жеста. Вместо да се засрамят от това, което са направили, управляващите теократи решиха да превърнат потушаването на Зелената революция в основополагащ мит за своя неофундаменталистки култ. Дори заформящите се регионални заплахи от нов арабо-израелски алианс и изборът на ясно антиирански президент в САЩ не успяха да убедят десните да оставят настрана „антиреформаторските“ си настроения.

През първия си мандат Рухани успя да усмири леко хиперинфлацията и свръхбезработицата, докато в същото време сключи историческото споразумение с емблематичния противник на Иран – САЩ. Вторият му мандат обаче не започна обещаващо.

Първо, Рухани явно се поддаде на натиска отдясно, назначавайки сравнително консервативен кабинет: разочароващ мотив, който хората вече изживяха при втория мандат на президента Хатами. Влошавайки още повече нещата, американците под управлението на Тръмп започнаха да се въздържат от обещанията си в ядрената сделка. Надеждите за бързо възстановяване бяха разбити, пише авторът.

Още масло в огъня наля серията от гигантски корупционни схеми, която излезе на бял свят. Тогава, под натиска на десницата, президентът Рухани реши да оправдае повишаването на акциза върху бензина, разкривайки огромен бюджет за религиозните фондации, който му бе наложен от властимащите над него. Трудно е да се подцени гнева, което това прахосничество предизвика у хората.

Капката, която преля чашата, бе обикновено повишение на цените на яйцата. Мощният десен дует от град Машад – Ебрахим Раиси (ожесточеният съперник на Рухани в последните избори) и известният му тъст Ахмад Аламолхода, запали първата клечка, организирайки малка демонстрация срещу Рухани и обвинявайки правителството му за високите цени на потребителските стоки.

Това бе приблизителната причина за сегашните бунтове, която трябва да се разглежда по-скоро като повод, а не като движеща сила. Внезапното разпространение на тези бунтове доведе до спекулациите, че протестите са предизвикани от външни врагове като алианса между САЩ, Израел и Саудитска Арабия. Тъй като обаче няма нищо ново в този вид вълнения срещу режима, малко вероятно е да има такава важна причинно-следствена връзка.

Докато Иран не промени радикално институцията в ръцете на Върховния лидер и докато демократичният елемент на тази система остава маргинализиран и безсилен да изрази желанията на хората и да намали напрежението чрез юридическо представителство, бунтовете и въстанията ще бъдат присъща и постоянна черта на Иран.

Може би, под управлението на един благосклонен деспот, всички тези правомощия ще бъдат използвани ефективно, завършва Садри. Иран и съседите му от всички страни не са изключение в правилото на британския историк Лорд Актън: „Властта има тенденция да е продажна и абсолютната власт е абсолютно продажна. Великите хора са почти винаги лоши хора“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
Кой ръчка сега в Иран - не е много ясно. Навремето, когато шахът играеше по свиррката на САЩ, франсетата обгрижваха аятолах Хомейни като изгнаник на своя територия. Дойде 1979 г. и аятолахът по живо по здраво се завърна в Иран и сътвори тази теокрация. Тогава между шаха и Хомейни ли е бил раздорът или между САЩ и Франция? Ето как великите сили стоят в дъното на всяка щуротия по света. Сега има бунтове и се взираме в сърцето на парламента и в ччалмата на Хаменей, който е доживотен водач с мандат от делфийския оракул. Не мисля, че в Иран не могат да се справят с тези бунтове, където бесят на кранове всеки, който дръзне да спи по слипове нощно време. Нещо друго има и то не е видимо през призмата на лисабонския договор и желанието на хората да отидат от Криводол в Мюнхен, а по-скоро има раздвижване в средите на действащите резидентури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 8
Jay Gould
преди 6 години
В Иран има икономически проблеми и безработица, особено в провинциите, откъдето тръгна бунта. Но ''Сития на гладния не вярва''. Докато такива като Викито не останат без работа и не се чудят с какво да си платят сметките, все ще пишат за демокрации и простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 7
Jay Gould
преди 6 години
Личи си, че статията е писана от ляв либерал-демократ, с банкова карта, който се чуди в петък дали да иде в Лидл или Метро да си напазари в събота :) и си няма понятие нито от ислям, нито от шиити, нито от персийската история и днешна реалност. Демокрация, сърчица, избори, бла-бла :))) Журналисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
fri
преди 6 години
- значи "ч-алма" е забранена дума в сайта ви? - я не се излагайте!!Младите им мъже, които дават по улиците, не са с ч-алми и др. атрибути на исляма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
fri
преди 6 години
Искам да споделя това, което ми прави впечатление от малкото кадри, които съм виждала въобще от Иран до сега. - Много млади хора по улиците, с интелигентен вид. Нямат вид на ислямисти с бради или ***, дори се учудвах, че са с доста светла кожа. Жените им са със забрадки, но не са покрили лицата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
fri
преди 6 години
Благодаря ти, Виктория Тошкова, за обзора, който направи със статията и припомни за това, което е ставало в Иран, както и за причините за последните събития.Благодаря и на сайта investor.bg - защото тези неща не се говорят в други инф. сайтове и емисии в БГ (засега)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 18
tisia
преди 6 години
...Ердоган смачка "гюленистите" / тоест соросоплужеците / в Турция, които " навириха нос " и дори си позволиха опит да вкарат страната в конфликт с Русия, като свалиха техен самолет в Сирия / ...като не сполучиха със самолета опитаха преврат ....всички бяхме свидетели на това /....и сега си мисля, че единственото нещо ,което ще постигнат иранските соросоплужеци е да да дадат на законната иранска власт причина да ги ....заключат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 4
Стефчо
преди 6 години
друго си е да играеш танц със саби в С. Арабия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 6 години
Поръчах тръбите за Набуко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още