IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват спадът в минния бранш да бъде преодолян до 2014 г.

Запасите на метални полезни изкопаеми в страната са за 15 години, на неметални – за 170 години

16:25 | 18.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват спадът в минния бранш да бъде преодолян до 2014 г.

Спадът в минния бранш в страната се очаква да бъде преодолян в периода 2012 - 2014 г. Това съобщи Цоло Вутов, председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия по време на днешното честване на професионалния празник на миньора.

По данни на съюза добитите суровини през 2008 г. са били 106 млн. тона, а през 2009 г. - 86,5 млн. тона.

През тази година се очаква да започне възстановяването на минното производство. Ако то достигне 100 млн. тона, ще достигнем постиженията от 2006 - 2007 г., каза Вутов, цитиран от БТА.

Той съобщи, че производството на строителни материали е намаляло с близо 40 на сто, а на антрацитни въглища е спряло.

По данни на министерството на околната среда към началото на годината запасите на метални полезни изкопаеми в страната са за 15 години, на неметални - за 170 години, на твърди горива нефт и природен газ - за 70 години, а на строителни материали и скалооблицовъчни - за над 100 години.

110 вида суровини от минералния баланс на страната не се разработват, а около петдесет находища с утвърдени запаси очакват инвеститори и концесионери.

Заместник-министър на икономиката енергетиката и туризма Марий Косев отбеляза, че секторът формира пет на сто от БВП, а стойността на произведената през миналата година продукция е 2 млрд. лева.

Това е причина държавата да е заинтересована отрасъл да има стабилно и перспективно развитие и да има сигурни работни места и да нараства възвръщаемостта, каза заместник-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още