IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на ток пада с две трети заради ремонта на шести блок на АЕЦ Козлодуй

Най-вероятно ремонтът на ядрения реактор ще приключи до четири седмици

15:01 | 19.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Износът на ток пада с две трети заради ремонта на шести блок на АЕЦ Козлодуй

Износът на електроенергия, който беше планиран да бъде направен до края на годината, по всяка вероятност ще падне с две трети, каза днес министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред журналисти.

Причината е забавянето на ремонта на шести блок на АЕЦ Козлодуй.

Трайков уточни, че планираният износ на електроенергия за Турция, който трябваше да бъде по около 160 мегавата за ноември и декември, вероятно няма да се осъществи.

Сутринта министърът беше на спешна визита в Козлодуй, за да се запознае с причините за удължаването на ремонта на реактора. Най-вероятно ремонтът ще приключи до 4 седмици, а по план е трябвало да приключи до две седмици.

Трайков посочи, че въпреки това, днес е изготвен график за включване в електроенергийната система на студения резерв на ТЕЦ Варна и ТЕЦ Бобов дол, като на пълна мощност ще работят и ВЕЦ-овете в страната.

Относно техническите причини за удължаването на ремонта на ядрения реактор Трайков коментира, че още на 28 септември е констатиран първият дефект, но чак на 13 октомври са взети мерки за отстраняването му. Елементите, които са необходими за ремонта, ще бъдат доставени от Русия на „символични цени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tiki
преди 13 години
Доколкото чух, "Аурубис" също няма да работи около 2 седмици през този месец заради ремонт.Не ни очакват особено секси данни за износа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още