IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Някаква пенсионна реформа има, но тя не е дълбока и дефицити ще има

Частичната национализация е лош прецедент и никой не може да гарантира, че той няма да се повтори след известно време в по-мащабна и гротескна форма, споделя икономистът

07:56 | 02.11.10 г. 2
<p>Георги Ангелов Снимка: Личен архив</p>

Георги Ангелов Снимка: Личен архив

Добрата новина е, че все пак някаква реформа ще има. Но тя е изключително силно повлияна от синдикатите, съответно не е достатъчно дълбока, споделя Георги Ангелов главен икономист на Институт Отворено общество, по повод приетатата вчера пенсионна реформа.

Синдикатите постигнаха някои от основните си цели - вдигане на осигуровките, запазване на супер ранното пенсиониране за категорийните работници поне до 2014 година, отлагане на пенсионната реформа (тя ще започне през 2012 и ще завърши 2026 година), частична национализация на професионалните фондове, запазване на периода за по-ранно пенсиониране на полицаи, военни, постепенно вдигане на максималния осигурителен доход, обобщава Ангелов.

Това залага проблеми за бъдещето. Вдигането на осигуровките в ситуация на висока безработица и крехко възстановяване ще повлияе негативно върху икономиката, доходите и заетостта. Бавното движение на реформата във времето няма да даде бързи резултати.

Това, че ранното и супер ранното пенсиониране на различни групи ще продължи да съществува в сегашния си вид гарантира дългосрочни дефицити за пенсионната система - включително ще създава проблеми и за професионалните фондове.

Частичната национализация е лош прецедент и никой не може да гарантира, че той няма да се повтори след известно време в по-мащабна и гротескна форма, са опасенията на икономиста.

В крайна сметка, дефицитът в НОИ няма да изчезне (въпреки твърденията на министерството на труда и правителството) - дори дефицитът ще се задълбочава в дългосрочен план. По простата причина, че се запазва разходопокривният модел като водещ в пенсионната система, а това е модел, доказал своята неадекватност, особено в страни като нашата.

Дебатът за цялостна промяна на пенсионния модел явно ще продължи, обобщава Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
dikobraz
преди 13 години
...И реформата се състои само във вдигане на стаж, години, и вноски.Въпросът е, а след 5 или 10 г. когато вече няма накъде да се вдига стаж, или години поради приближаване до средната възраст за летален изход, какво ще правят тогава.Проблемът е по скоро в нежеланието да събират задълженията и в желанието общата "паница" да остане.Обърнат ли нещата т.е. събиране на задълженията и индивидуални партиди това вече ще е реформа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
SEBULBA
преди 13 години
Това не е реформа, това е кърпене до края на мандата. А Бойко ще остане като единствения премиер след Тодор Живков, който е национализирал нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още