IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронното управление ще започне да функционира изцяло до 2015 г.

Това заяви по време на Българския икономически форум зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов

19:48 | 24.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Електронното управление ще започне да функционира изцяло до 2015 г.

Правителството планира да въведе електронно управление напълно до 2015 г. Това заяви зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов по време на провеждащия се в София Български икономически форум.

„Не виждам бъдещия растеж на нито един сектор на икономиката без прилагане на информационните и комуникационни технологии“, заяви той в изказването си, посочвайки, че по данни на ЕС увеличаване на широколентовия достъп до интернет с 10% може да добави един процентен пункт към ръста на БВП.

От своя страна министърът на околната среда и водите Нона Караджова посочи, че се предвижда увеличаване на т.нар. „зелени“ обществени поръчки, при които един от основните критерии за избор на изпълнител на даден проект е екологосъобразността на дадена технология.

Тя съобщи, че по всяка вероятност следващата година ще бъдат отделени 2 млн. лв., чрез които работодателите да бъдат стимулирани да назначават безработни за дейности, свързани с опазване на околната среда.

В речта си при откриването на форума министърът на икономиката Трайчо Трайков посочи, че вече е започнала фазата на растеж на икономиката на България, но ръстът на БВП се дължи основно на износа, докато в същото време почти няма ръст на вътрешното потребление.

Трайков подчерта, че ръстът на БВП ще се усети, след като започне да расте вътрешното потребление. Той добави, че българската икономика се нуждае от растеж на отраслите, основаващи се на иновации, екология и опазване на здравето на хората.

От своя страна министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев заяви, че „евросредствата не са основното гориво за движението на икономиката напред, а само добавката“.

Дончев отбеляза, че по последни данни всички договорени евросредства, включително тези по Програмата за развитие на селските райони (ПРАСР), възлизат на 7,6 млрд. лв. От тях по седемте оперативни програми са изплатени общо 1,4 млрд. лв. (9,2% от всички средства), а по ПРСР са изплатени 1,1 млрд. лв. (18% от ресурса по програмата).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
moderebov
преди 13 години
Абе ***, докарахте една ЕС-страна на нивото на африканска бананова република!Законите се променят през ден, ченгетата станаха повече от останалите граждани, безработицата е двуцифрена, спада в БВП се актуализира по няколко пъти след официалните данни - и все надолу.Външните инвеститори се оттеглиха от БФБ, която бе на практика национализирана незаконно. Така както бяха национализирани и част ъот фондовете за пенсиониране.Какво потребление щяло да се вдига, никой с акъла си няма да вложи 1 лев в икономиката на тая държава - напротив!Чакайте вие потребление от ромите - ще дочакате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още