IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на премийния приход в общото застраховане се забавя през октомври

В животозастраховането ръстът остава 10% на годишна база

15:57 | 15.12.10 г.
Спадът на премийния приход в общото застраховане се забавя през октомври

За периода януари-октомври 2010 г. премиите в общото застраховане са 1,08 млрд. лв., като спадът на годишна база е с 5,9%. Това представлява забавяне спрямо 6,4% спад през деветмесечието.

Най-голям дял продължават да заемат автомобилните застраховки "Автокаско" (38,4%) и "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" (33%) или общо 71,4% от премийния приход, реализиран в сектора. На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки "Пожар и природни бедствия" и "Други щети на имущество", които заемат дял 18,8% от общия премиен приход.

Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2009 г. се отчита по застраховки "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС", "Обща гражданска отговорност", "Летателни апарати", "Гаранции", "Релсови превозни средства", "Помощ при пътуване" и "Правни разноски".

В животозастраховането премийният приход за десетмесечието е 195,1 млн. лв. Спрямо същия период на предходната година се отчита ръст от 10%, какъвто беше и за деветмесечието.

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите към края на месец октомври 2010 г., продължава да заема застраховка "Живот и рента". Реализираните приходи по този вид застраховка възлизат на 150 млн. лв. и формират 77% от премийния приход, генериран в сектора. Застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 4,3% в агрегирания портфейл на животозастрахователите, като премийният приход по този вид застраховка възлиза на 8,4 млн. лв.

Ръст на премийния приход на годишна база се наблюдава по застраховка "Живот" и рента, по "Допълнителна застраховка" и по "Постоянна здравна застраховка".

Към края на месец октомври 2010 г. дружествата по доброволно здравно осигуряване реализират брутен премиен приход от 34,6 млн. лв., с което се отчита ръст от 5% на годишна база. За деветмесечието ръста бе с 4,8% на годишна база

Най-голям относителен дял в премийния приход по доброволно здравно осигуряване заемат пакетите "Други здравноосигурителни пакети" (32,2%) и "Извънболнична медицинска помощ" (21,7%).

Броят на здравноосигурените лица по действащи договори към 31 октомври 2010 г. възлиза на 197 790.

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още