IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тестват правила за търговия на електроенергийна борса у нас

Едно от ограниченията за създаване на електроенергийна борса в България са дългосрочните договори за изкупуване на енергия

15:26 | 25.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Тестват правила за търговия на електроенергийна борса у нас

Правилата за търговия на бъдещата електроенергийна борса са в режим на тестване, съобщи днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. 

Комисията подготвя писмо, за да задължи всички потенциални участници в балансиращите групи да дават информация, за да се направи тест за това как те работят и да се избегнат финансови сътресения за участниците в електроенергийната борса, посочи той, цитиран от БТА. Семерджиев даде пример, че стокова борса за енергия има вече в Румъния, както и в Гърция.

Председателят на ДКЕВР коментира, че не е налице пряка зависимост между цената на тока и функционирането на борсата, но при предлагането на енергия на борсата всичко е напълно прозрачно и това е основното й предимство.

Едно от ограниченията за създаване на електроенергийна борса в България са дългосрочните договори за изкупуване на енергия. Трябват законодателни промени, които ще намерят място в новия Закон за енергетиката, отбеляза Семерджиев.

Той обясни, че се работи и по смяна на критерия за „защитени потребители“, защото сегашният трудно се прилага и не е много ясен. В момента защитени потребители са всички домакинства, както и малките фирми с персонал до 50 души и оборот до 10 млн. евро. Сега се обсъжда вариантът защитен потребител да се определя на база на присъединената мощност. Ще се помисли и за фирмите, които не могат да си намерят доставчик, каза още Семерджиев.

Възможно е да има "доставчик от последна инстанция", като той ще се определя чрез търг, коментира още Ангел Семерджиев. По негово мнение това трябва да е един доставчик за цялата страна и първоначално тази функция би могла да се изпълнява от Националната електрическа компания (НЕК).

Преди дни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков потвърди, че електроенергийна борса ще има до края на годината. Нейното изграждане е залегнало и в Енергийната стратегия на страната до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още