IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: През 2010 г. се реализира лошият сценарий за БВП

Липсата на реформи и завои към популизъм са ни лишили от 4-5% ръст на БВП през 2010 г., смята икономистът

12:38 | 15.02.11 г. 37
<p>Георги Ангелов Снимка: Личен архив</p>

Георги Ангелов Снимка: Личен архив

В началото на 2010 скицирах два сценария за икономиката на България през 2010:

* добър сценарий – растеж от 4-5% (при реформи и бюджетна дисциплина)
* лош сценарий – растеж от 0-1% (при липса на реформи и липса на бюджетна дисциплина)

Според днешните данни на НСИ, икономиката през 2010 е отбелязала 0,3% растеж. Това безспорно попада в лошия сценарий, заявява в блога си икономистът Георги Ангелов.

И нищо чудно – бюджетната дисциплина през голяма част от 2010 беше изгубена, а реформи нямаше. Всичко това благодарение на внезапен завой към популизъм от страна на правителството и на повърхностните възгледи на синдикатите за това как работи светът около тях.

Интересно ми е някой политик от ГЕРБ дали може да ми обясни заслужаваше ли си да се загубят 3 милиарда лева потенциален растеж на БВП и десетки хиляди работни места – само за да се спечели за кратко любовта на синдикатите? Не беше ли по-добре да се правят реформи, да се поддържа бюджетна дисциплина и да се реализира по-добър сценарий?

Все пак, данните не са изцяло негативни – тенденцията е към бавно и постепенно, но устойчиво подобрение. За последната година през всяко тримесечие се отбелязва увеличение на растежа. Още по-добри данни идват от подобрението на инвестициите в основен капитал – за първи път от началото на кризата те отбелязват растеж. Инвестициите в основен капитал са важни, доколкото те предопределят потенциала за бъдещ растеж.

Георги Ангелов цитира анализ на Данскебанк за икономическото постижение на Естония от ръст с 6,6% през четвъртото тримесечие на 2010 г.

"Естонската икономика отбеляза 6,6% икономически растеж през четвъртото тримесечие… Естония изглежда е пример за т.нар. не-кейнсиански ефект на фискалната консолидация. Правителството успешно проведе впечатляващо фискално приспособяване през 2009-2010, което намали бюджетния дефицит до 1% от БВП през 2010 година. Така позитивните ефекти от значителната фискална консолидация надвишават негативните ефекти от намалението на бюджетните разходи и по-високото облагане върху растежа."

На 1 януари 2011 г. Естония бе приета в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 4 rate down comment 6
Спящият бик
преди 13 години
Когато гласувах за материала на Ангелов, имаше само един коментар под него. Сега гледам - 26!? Ако ви е безинтересен - защо коментирате? Боцка ли ви?Отвреме-навреме ми се струва, че съм сбъркал сайта... Много пролетарий, много нещо! А тук трябва да се говори за предприемачество, за инвестиции, за градеж. Инвестор трябва да е клуб на ПРАВЕЩИТЕ хора! Но - както казваше Александър Йорданов - Маркс не е виновен, в "Капиталът" пише и как се правят пари, но комунистите това го пропускат и четат само как се харчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 2
theforce
преди 13 години
Хърсев от кое "котило" е точно и каква е връзката с Г. Ангелов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
IMRO
преди 13 години
Ами Хърсев (макар че е от същото котило) е далеч по-умерен и безпристрастен от Ангелов... Още няколко души също. Но иначе май си прав, освен неолибералисти имаме само неокомунисти като Чавдар Николов и Парамов, които са още по-опасни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
all_trader
преди 13 години
свършиха се - кажи ми един който да не дрънка неолиберални глупости .....това за бюджетната дисциплина е очевадна простотия . Колкото до Естония едно време в УНСС помня как ми даваха за пример келтския "тигър" за пример на икономическо развитие . от тогава БГ икономисти не слушам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
bertram
преди 13 години
Жоро Ангелов казва доста верни неща, но за съжаление силно се съмнявам да може да се оправи в реална ситуация. Едно да е да говориш умно по телевизия и радио, а съвсем друго е да си на пангара и всякакви *** (синдикати, стоп камара, партийни популисти) да са ти увиснали на врата и да врякат при всяко твое движение.....Освен това не винаги е прав ... :) Как да станем богати опитът на Ирландия Posted on February 1, 20071
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
tuj-to
преди 13 години
Ама естествено - аз да съм споменавал реформа на парче - проблема е в целите сектори и реформата трябва да е на секторно ниво.А относно факта, че при колективното харчене има икономия от мащаба си в огромна грешка - корпуцията и разхищението при "държавното" харчене превръщат тази окономия в огромна загуба от мащаба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 3
IMRO
преди 13 години
Не знам как до преди няколко години съм харесвал това ултралиберално плямпало. Въздигането в култ на явно балонирана икономика като естонската, която успя да се свие сумарно с 20% през 2008 и 2009 г. (повече отколкото българската през 1996/97) и в която безработицата е 15%, с пикова стойност от 20% миналата година, е меко казано абсурдно.Издигането в култ на бюджетния дефицит и орязването на държавните разходи - пък растежът след това сам щял да дойде - показва ограничено мислене. Къде е добрата инфраструктура, къде е образованото население, къде е добрата данъчна среда? Свършиха ли се в България икономистите, та този трябва да изниква под път и над път и всеки път да говори за Естония? Кольо Парамов с обратен знак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
GRio
преди 13 години
@ tuj-to: Пропуснах да добавя, че примерът с болницата го смятам за неправилен - защото когато става дума за публична услуга е неподходящо да се гледа ефективност по отделни единици. По-скоро трябва да е за цялата система. Имам предвид, че и идеална да е една болница от гледна точка на правилно и законосъобразно функциониране, при положение, че е с малък мащаб и обслужва малко на брой граждани, шансовете и тя да е икономически неефективна силно нарастват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
GRio
преди 13 години
... и защо се е изменила.)Сега естествено, това означава, че сами си каним хората да ни експлоатират. Но и това е друга тема.Г.Ангелов просто има предвид, че трябва да се оптимизират разходи и да се повишава ефективност. А това означава много работа. Което си е проблемче, когато:1. На малко хора им се работи. (за пример вземете представителната извадка от 240 души на жълтите павета).2. Малко са хората, който си блъскат главата, за да разберат кое е най-правилно да се направи.И не е необходимо да "се режат разходи" - има много дейности (за който обаче малко се говори), при който има необяснимо, нелогично и неефективно много средства. Просто тези средства трябва да бъдат разпределени в други направления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
GRio
преди 13 години
@ all: Борсата още не е тръгнала нагоре, гледам, че рогцата на биковете вече растат... Да видим докога. (няма лошо). Но е глупаво да давате толкова сигурни предварителни мнения когато говорите за пазари (и икономика по принцип).@ tuj-to:Значи за много неща се отнася - дали ние ще си харчим сами, или ще харчим всички заедно през тъй наречената "държава", има разлика - просто при второто по принцип има икономия от мащаба.@all (again):Аз лично предпочитам икономията от мащаба... НО... винаги има едно НО и в случая то е свързано с ефективността на нашата държава. Иначе идеята на капитализма е държавата да създава условия, без да изкривява пазара. В нашия случай това се превежда горе-долу така - да къткаме инвеститорите, щото така и така сме бедни, като сме евтини, поне нещо да получаваме (по добре от нищо, а относно нищото - направете си справка за това как се е изменила структурата на българската икономика последните 20 години, как се е изменила демографската и пр. структура ...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още