IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: През 2010 г. се реализира лошият сценарий за БВП

Липсата на реформи и завои към популизъм са ни лишили от 4-5% ръст на БВП през 2010 г., смята икономистът

12:38 | 15.02.11 г. 37
<p>Георги Ангелов Снимка: Личен архив</p>

Георги Ангелов Снимка: Личен архив

В началото на 2010 скицирах два сценария за икономиката на България през 2010:

* добър сценарий – растеж от 4-5% (при реформи и бюджетна дисциплина)
* лош сценарий – растеж от 0-1% (при липса на реформи и липса на бюджетна дисциплина)

Според днешните данни на НСИ, икономиката през 2010 е отбелязала 0,3% растеж. Това безспорно попада в лошия сценарий, заявява в блога си икономистът Георги Ангелов.

И нищо чудно – бюджетната дисциплина през голяма част от 2010 беше изгубена, а реформи нямаше. Всичко това благодарение на внезапен завой към популизъм от страна на правителството и на повърхностните възгледи на синдикатите за това как работи светът около тях.

Интересно ми е някой политик от ГЕРБ дали може да ми обясни заслужаваше ли си да се загубят 3 милиарда лева потенциален растеж на БВП и десетки хиляди работни места – само за да се спечели за кратко любовта на синдикатите? Не беше ли по-добре да се правят реформи, да се поддържа бюджетна дисциплина и да се реализира по-добър сценарий?

Все пак, данните не са изцяло негативни – тенденцията е към бавно и постепенно, но устойчиво подобрение. За последната година през всяко тримесечие се отбелязва увеличение на растежа. Още по-добри данни идват от подобрението на инвестициите в основен капитал – за първи път от началото на кризата те отбелязват растеж. Инвестициите в основен капитал са важни, доколкото те предопределят потенциала за бъдещ растеж.

Георги Ангелов цитира анализ на Данскебанк за икономическото постижение на Естония от ръст с 6,6% през четвъртото тримесечие на 2010 г.

"Естонската икономика отбеляза 6,6% икономически растеж през четвъртото тримесечие… Естония изглежда е пример за т.нар. не-кейнсиански ефект на фискалната консолидация. Правителството успешно проведе впечатляващо фискално приспособяване през 2009-2010, което намали бюджетния дефицит до 1% от БВП през 2010 година. Така позитивните ефекти от значителната фискална консолидация надвишават негативните ефекти от намалението на бюджетните разходи и по-високото облагане върху растежа."

На 1 януари 2011 г. Естония бе приета в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 9 rate down comment 6
tuj-to
преди 13 години
Това е инвестиционен форум, а тук само комунисти и социали се събрали!!!Хора Вие имате ли акъл в главите - колкото по-малко изземва държавата от населението, толкова повече остава в него за харчене!!!А за да изземва по-малко, трябва да харчи по-малко - ерго някакви държавни и други *** да им се пазят привилегиите, аз да им плащам осигуровките, аз да поддържам далавери в болниците в Долно нанадолнище и прочие....Г. Ангелов от години защитава либералните си икономически възгледи и ги е налагал при всяко 1 правителство - и царското и комунистическото, при всички е писал, че няма реформи! А това обяснява всичко - без реформа в най-бюджетните сектори няма да мръднем и ще се влачим с тези анемични темпове завинаги. Да не би на някой от вас умници да му харесва по какъв супер ефиктивен начин се пилеят пари за сигурност, образование и здравеопазване и да е доволен от предложените срещу тези пари публични услуги???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
VP
преди 13 години
Само да вметна някои неща за Естония:По данни на EIU:2008: -5.6%2009: -13.9%2010: +1.5%2011: +2.9% (прогнозна стойност)Това са е т.нар. Real Growth (към номиналния GDP се прилагат цени от 2005г, след това се прилагат 2005 exchange rate спрямо $, защото EIU си публикува данните в USD).С 2 думи, Естония няма да се върне към нивата си на реален БВП преди 2013 година.Данните за Естония, които ни се предлагат като пример за ръст, не са изчистени от инфлация и валутни флуктуации (в случай, че са обявени в долари).Мерси за Естония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
4850
преди 13 години
Определено вариант с 6% ръст си звучи много оптимистично и почтни нереално за изпълнение. Това си е вариант за китайци направо :) Няма как да стане така изведнъж според мен....но все пак ако 100 физика кажат, че нещо е невъзможно а Айнщайн каже че може, не е задължително да е невъзможно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Tiki
преди 13 години
Баси, току-що се съгласих с теб. Какмо са ми сложили в храната!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 11
Гари
преди 13 години
Явно съвсем отскоро четеш блога на Георги Ангелов, защото той винаги е защитавал свободния пазар и е критикувал глупостите на управляващите, които и да са те. Сега наистина е много по-активен, за което обаче си има обяснение - глупостите, които се правят, са много повече, а икономическата ситуация - много по-трудна и изискваща бързи и смели решения, каквито липсват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 3
rootoffselo
преди 13 години
Toзи г-н Ангелов ще ме прощава, ама забравя в коя държава живее. Реформите в България се правят изключително трудно, поради постоянната съпротива, породена от иманентната склоност към социалистическо мислене в по-голямата част от населението над 40 години. Много ми е досадно постоянно да чета негативни коментри, статии и блогове, при положение, че повечето хора явно забравиха натрупаните харчове от БСП, с които всъщност трябваше да се справя това правителство. Според мен хората си вършат работата перфектно, а този г-н Ангелов да ми каже... къде беше през последните 8 години, когато управляваха разбойниците ЮП-та от НДСВ и *** комунисти. Същите тия комунисти, които от страх да не се оакат си поканиха бившата дясна ръка на И.Костов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
user##
преди 13 години
В посоченият пример в БГ за EUR 20 000 ще платиш само 11% данък, а не 21% поради лимит на осиг. тежест до 2000лв и плоския данък.За статията - браво Жоре, ти си ИКОНОМИСТу! По впечатляващ начин си дефинирал разбирането си за оздравяването на икономиката - реформи, бюджетна дисциплина и ....воала - 5% ръст на БВП!ДО ВСИЧКИ "ИНВЕСТОРИ": СВЪРШИХА ЛИ СЕ ЧИТАВИТЕ ИКОНОМИСТИ В БГ, ЧЕ ДЪВЧЕМ ЖОРКАТА ВЕЧЕ 2 ГОДИНИ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
Danny666
преди 13 години
Ха ха ха ТОЗИ не ИНВЕСТИРА щото е само ЕДНА УСТА !!!За много неща е прав , ама звучи КУХО щото незнае какво да се направи и само блее реформа та реформа.Гоше какво е това животно реформата бе мили ?Или пак като при Тошко ще е ДАЙТЕ ДА ДАДЕМЕ !!!! ..муаахаааа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 4
Fiscalist
преди 13 години
Мисля че днес БФБ много ясно изказа мнението си за това какъв "сценарий" се е развил. Пожелавам на въпросния икономист по-добър успех с прогнозите следващия път ... и по-добри печалби ако инвестира. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
bbzz24
преди 13 години
средната данъчна тежест в германия е 18%, в българия 21%, в германия де факто до 20,000 евро доход се облага с по-ниска ставка отколкото тук, а до 6,500 ако не се лъжа не се облага изобщо.има поне 300,000 илзишни 'административни тела', нацията ни е намаляла с 1/3 за 20 години, а държавната администрация ни е нарастнала за същия период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още