IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: През 2010 г. се реализира лошият сценарий за БВП

Липсата на реформи и завои към популизъм са ни лишили от 4-5% ръст на БВП през 2010 г., смята икономистът

12:38 | 15.02.11 г. 37
<p>Георги Ангелов Снимка: Личен архив</p>

Георги Ангелов Снимка: Личен архив

В началото на 2010 скицирах два сценария за икономиката на България през 2010:

* добър сценарий – растеж от 4-5% (при реформи и бюджетна дисциплина)
* лош сценарий – растеж от 0-1% (при липса на реформи и липса на бюджетна дисциплина)

Според днешните данни на НСИ, икономиката през 2010 е отбелязала 0,3% растеж. Това безспорно попада в лошия сценарий, заявява в блога си икономистът Георги Ангелов.

И нищо чудно – бюджетната дисциплина през голяма част от 2010 беше изгубена, а реформи нямаше. Всичко това благодарение на внезапен завой към популизъм от страна на правителството и на повърхностните възгледи на синдикатите за това как работи светът около тях.

Интересно ми е някой политик от ГЕРБ дали може да ми обясни заслужаваше ли си да се загубят 3 милиарда лева потенциален растеж на БВП и десетки хиляди работни места – само за да се спечели за кратко любовта на синдикатите? Не беше ли по-добре да се правят реформи, да се поддържа бюджетна дисциплина и да се реализира по-добър сценарий?

Все пак, данните не са изцяло негативни – тенденцията е към бавно и постепенно, но устойчиво подобрение. За последната година през всяко тримесечие се отбелязва увеличение на растежа. Още по-добри данни идват от подобрението на инвестициите в основен капитал – за първи път от началото на кризата те отбелязват растеж. Инвестициите в основен капитал са важни, доколкото те предопределят потенциала за бъдещ растеж.

Георги Ангелов цитира анализ на Данскебанк за икономическото постижение на Естония от ръст с 6,6% през четвъртото тримесечие на 2010 г.

"Естонската икономика отбеляза 6,6% икономически растеж през четвъртото тримесечие… Естония изглежда е пример за т.нар. не-кейнсиански ефект на фискалната консолидация. Правителството успешно проведе впечатляващо фискално приспособяване през 2009-2010, което намали бюджетния дефицит до 1% от БВП през 2010 година. Така позитивните ефекти от значителната фискална консолидация надвишават негативните ефекти от намалението на бюджетните разходи и по-високото облагане върху растежа."

На 1 януари 2011 г. Естония бе приета в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 10
Balgarian35
преди 13 години
Съгласен съм с човека. Не може да търпим ,администрацията да е огромна, да работи лошо. И да платим 200млн лв за подслушване и после Доган да е невинен. Бойко вместо да накара държавата да бачка, само раздава пари насам натам , за да поддържа рейтинга. И после ни плаши-аз съм толкова мога(т.е. аз съм некадърен), ама другите са още по-лоши (крадливи, и няма закони за тях). Тотално съм отчаян от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 8
vaspraz
преди 13 години
Защо медиите обръщат внимание на хора като Георги Ангелов.Той не става дори за преподавател в техникум.Стига вече политика навсякъде и по всеки повод.От Божидар Данев до този кухар Г.Ангелов, само глупости за трапезата на няколко ракии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
theforce
преди 13 години
това соросово чадо защо не си затвори устата най-накрая? освен догматични учебникарски теории с явна манипулативна цел, друго май не може да предложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
all_trader
преди 13 години
а питай ги - това са неолибералните глупости които следват нашите икономисти.как бюджетната дисциплина би помогнала за замогването на населението и потреблението? неолибералистите нямат отговор . напротив , - ще хвърли страната в още по-голяма бедност и мизерия . виждаме го в момента този сценарий в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
Vladimer
преди 13 години
....Вижданията на Гошето са за държава от поне 50-60 млн. население а не нашата 6млн. БГ с 1млн. роми.!!! Той се вмъкнал в този калъп и не ще да излезе и няма да спре да хленчи за отминалия строителен балон , който никого няма да се повтори..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
Ку-Ку
преди 13 години
Празно дърдорене. Какви са тия реформи, които драстично ще променят положението? Каквто точно ще се подобри като се намали бюджетния дефицит? Данъците в България са по-ниски откъдето и да е било другаде. Осигуровките също са много ниски. Проблемът на България е свитото вътрешно потребление. Не виждам как този проблем ще се реши като се намалят социалните разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
daris
преди 13 години
Защо заблуждавете хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още