IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лицензът за продължаване работата на ТЕЦ „Марица 3“ под въпрос

Оставащите работни часове за централата без сероочистваща инсталация ще изтекат през септември-октомври 2011 г.

16:09 | 15.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Лицензът за продължаване работата на ТЕЦ „Марица 3“ под въпрос

Около 2500 работни часа остават на ТЕЦ „Марица 3" (Димитровград), преди централата да преустанови своята дейност, освен ако междувременно не изгради сероочистваща инсталация. Това стана известно на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което беше разгледан доклад за продължаване на срока на лиценза за производство на електрическа и топлинна енергия на ТЕЦ „Марица 3" АД.

Централата е другата освен "Брикел" (гр. Гълъбово), избрала при националните преговори през 2003 г. режим на работа до 20 000 часа, изразходени не по-късно от края на 2011 г. Ограничението за работа на топлоцентралите е в съответствие с приети законодателни актове на Европейската комисия, в които са дадени срокове на ТЕЦ "да се приведат в съответствие" или да бъдат затворени, тъй като са най-големите замърсители със серни и азотни окиси.

По информация на оператора оставащите работни часове за централата ще изтекат през септември-октомври 2011 година, съобщи БТА.

Бизнес планът на дружеството предвижда сероочистващата инсталация да бъде въведена окончателно през декември 2012 г. Представителите на ТЕЦ „Марица 3" информираха, че предвиждат сероочистката да се въвежда поетапно още от края на тази година.

От ДКЕВР поискаха до края на седмицата дружеството да представи в регулатора гаранции за осигуряване на финансирането за изграждане на сероочистващата инсталация, преди комисията да вземе окончателно решение на 21 февруари по искането за удължаване на лиценза за работа. Предварителните оценки са, че сероочистващата инсталация ще струва около 64 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Най-мръсната, най-неефективната и най-скъпата ел.енергия!!! Кой ще плаща неустойките на Европа и докога ще ни вдигат тока за да могат "инвеститорите" зад Мариците да продължават без да влагат да правят милиони???До края на 2012 ....поредната ЛЪЖА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още