IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските зеленчукопроизводители ще бъдат обезщетени за унищожената продукция

Земеделците трябва да докажат, че определени количества зеленчуци са изтеглени от пазара или въобще не са реализирани, съобщи земеедлският министър Мирослав Найденов

14:45 | 09.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Българските зеленчукопроизводители ще бъдат обезщетени за унищожената продукция

Българските производители на краставици ще бъдат компенсирани за продукцията, която не са реализирали на пазара или която е унищожена в периода 26 май - 30 юни след появата на заразата с Ешерихия коли. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов на днешната си среща със зеленчукопроизводители от страната. Обезщетенията са не само за производството на краставици, но и за домати, салати, тиквички и пипер, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. 

На 14 юни Еврокомисията ще реши дали да приеме пакет от мерки за компенсации в размер на 210 млн. евро за щетите на производителите от Общността. Средствата ще покрият 50 на сто от средната за ЕС цена на краставиците, доматите, салатите, тиквичките и пипера, каза министър Найденов. По думите му за референтни стойности ще бъдат взети пазарните цени на краставиците през юни 2008, 2009 и 2010 г.

Производителите на краставици у нас ще получат компенсации от 45 ст./кг. Според изчисленията на Найденов така те ще бъдат компенсирани „на 100 процента за продукцията”.

Предвидените компенсации напълно отговорят на исканията на българските зеленчукопроизводители, отбеляза министърът. Тези, които не членуват в организации на производителите, ще трябва да сключат договор с такава организация или с Разплащателната агенция към ДФ "Земеделие", поясни още министърът.

За да получат компенсациите си, производителите трябва да докажат, че за периода от 26 май до 30 юни тяхна продукция е била изтеглена от пазара или доставките не са осигурени поради отказ на клиентите. Няма да се плащат компенсации за продукция, която е продавана на пазара на по-ниска цена.

Разплащателната агенция ще контролира процеса на обезщетяване, очакват се проверки и от Европейската сметна палата.

Междувременно информационните агенции съобщиха, че вариант на бактерията Ешерихия коли, различен от причинителя на епидемията, взела 25 жертви в Европа, е открит върху холандски стръкове от цвекло - разсад, изнасян за Германия и Белгия. Въпреки че това не е вариантът, причинил епидемията, кълновете превантивно ще бъдат спрени от продажба.

Източникът на заразата в Европа остава неизвестен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още