IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ и Westinghouse ще си сътрудничат в ядрената сфера

Това се предвижда в подписания днес меморандум между двете компании

18:40 | 13.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
БЕХ и Westinghouse ще си сътрудничат в ядрената сфера

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и Westinghouse Electric Company подписаха днес меморандум за разбирателство, с цел да бъдат проучени възможностите за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, съобщиха от БЕХ.

Възможните области на сътрудничество включват сътрудничество за удължаване живота на действащите блокове на АЕЦ Козлодуй и електронните системи за контрол и измервания, както и дейности по отношение на извеждането от експлоатация и демонтиране на четирите изключени блока на централата. В обхвата на меморандума се включват също и въпроси, свързани с различните етапи от използването, съхранението и рециклирането на ядреното гориво, както и проекти за изграждане на нови ядрени мощности.

При подписването на документа изпълнителният директор на БЕХ Йордан Георгиев, заяви: “Ще работим по проучване на възможностите за сътрудничество в областта на диверсификацията на източниците за доставка на ядрено гориво, както и в областта на третирането и управлението на радиоактивни отпадъци и на отработено ядрено гориво. Съвместната работа с компания от мащаба на Westinghouse ще обективизира преценката за възможностите за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй.”

Президентът на Westinghouse за Европа, Близкия Изток и Африканския регион Андерс Джаксън от своя страна посочва: “Westinghouse активно участваше в проекта за модернизация на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй и се радваме да заздравим нашите отношения с такъв значим представител на международната ядрена общност”. По думите му “както БЕХ ЕАД, така и Westinghouse оценяват, че има определени области, в които споделяме общи интереси и можем да имаме взаимна полза от това споразумение“.

Предстои да бъде създадена съвместна група за изпълнението на меморандума, която ще работи по областите на потенциално сътрудничество, с цел определяне на направленията от взаимен интерес.

Базираната в САЩ Westinghouse Electric Company е част от групата на Toshiba Corporation и е водещ доставчик на ядрени продукти и технологии на предприятия в целия свят. Компанията работи от дълго време в България, където участваше в проекта за модернизация на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още