IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска изравняване на здравните вноски

В момента работодатели и самоосигуряващи се дават 58,96 лв. за здраве, докато от бюджета се плащат само 18,26 лв. осигуровки на пенсионери, учащи се и безработни

15:22 | 08.07.11 г. 1
Бизнесът иска изравняване на здравните вноски

Да се изравни средната здравноосигурителна вноска, която държавата плаща за пенсионери, безработни и ученици, със средната, която превеждат работодателите и и самоосигуряващите от частния сектор. Това предложи председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев при днешната среща с министъра на здравеопазването Стефан Константинов, съобщиха от стопанската камара.

В момента средната вноска в реалния сектор е 58,96 лв., докато в обществения – 18,26 лв., което е три пъти по-малко, посочва Данев. Според бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2011 г. приходите от трансфери за здравно осигуряване са малко над 941 милиона лева.

60% от разходите на здравната каса обаче са за лицата, осигурявани от държавата, докато приходите от държавните вноски съставляват едва 35% от общите приходи на ведомството, допълва председателят на БСК.

Във връзка с предложението на камарата до края на месеца ще бъде проведена среща с участието на министрите на труда и социалната политика и здравеопазването, ръководството на съсловните организации на лекарите и стоматолозите и ръководството на здравната каса.

Божидар Данев предложи още да бъде създаден регистър на подлежащите на здравно осигуряване лица на национално и регионално равнище, така че да се осъществява непрекъснат мониторинг за плащането на здравните вноски.

По думите му близо 2 милиона българи в момента не плащат здравни осигуровки, а не малка част от тях ползват услугите на спешната помощ.

Данев препоръчва и засилване на контрола върху отпускането на инвалидни пенсии. През 2001 г. от фондовете на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за такива пенсии са изплатени 177 млн. лв. на 216 хил. души, а през 2009 г. сумата е достигнала 929 млн. лв. за 414 хил. души, което е симптом за нарушения според него.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Да си предприемчив в България се наказва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още