IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три пъти са се увеличили присъдите за данъчни престъпления

За 40 дни агенцията по приходите е успяла да подобри събираемостта на данъчните и осигурителни задължения с близо 50 млн. лв.

14:21 | 21.07.11 г.
Три пъти са се увеличили присъдите за данъчни престъпления

Три пъти са се увеличили присъдите за данъчни престъпления от 2008 г. досега след създаването на съвместните координационни центрове на Националната агенция за приходите (НАП) и прокуратурата по места. Това заяви в интервю за предаването „Преди всички” на БНР изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Според отчета на прокуратурата за миналата година осъдените и санкционирани лица за данъчни измами са 1 199 спрямо 410 присъди през 2008 г. Ръст от над 60% се отбелязва и при образуваните досъдебни производства за данъчни престъпления - от 3 242 през 2008 г. на 5 245 през 2010 г.

Засилените проверки на инспекторите на НАП в цялата страна продължават, заяви още изпълнителният директор на приходната агнеция. Данъчните ще осъществяват постоянни наблюдения на обектите в морските курорти, стоковите борси и пазарите за плодове и зеленчуци.

Ще контролират търговските обекти и след края на работното време, както и ще следят за спазване на трудовото законодателство при строителството на големи инфраструктурни проекти. Според Стефанов при тези проверки НАП не търси само пряк фискален ефект, но и дисциплиниране на търговците за в бъдеще.

Само за 40 дни благодарение на извънредните мерки НАП е успяла да подобри събираемостта на данъчните и осигурителни задължения с близо 50 млн. лв., съобщи Стефанов. Според изпълнителния директор приходната агенция ще изпълни плана си за приходи на 96% до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още