IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Павлов: Домакинствата могат, но не искат да увеличат потреблението си

До година, година и половина обаче очакваме това да се промени, като един от факторите ще бъде намаляващата инфлация

12:07 | 03.10.11 г. 29
<p>
	Кристофор Павлов,&nbsp;главен икономист на Уникредит Булбанк АД. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк АД. Снимка: Investor.bg

Домакинствата могат, но не искат да увеличат потреблението си, тъй като са нетен спестител, заяви главният икономист на Уникредит Булбанк АД Кристофор Павлов по време на Клуб Investor.bg.

Депозитите на населението (30 млрд. лв.) надвишават с 11,4 млрд. лв. кредитите им (18,6 млрд. лв.) по данни към август 2011 г., като в годините на кризата нетните спестявания се увеличават.

До година, година и половина, очакваме населението да започне да потребява повече, тъй като насрещните ветрове, които среща отслабват. Например инфлацията намалява, което ще спомогне за повишаване на покупателната способност на населението, сподели Павлов.

При фирмите размерът на задълженията е голям и те нямат възможност, както за инвестиции, така и за привличане на нови задължения. В момента компаниите са подложени на сериозен натиск да намалят финансовата си задлъжнялост. В годините на икономически бум корпоративният сектор е натрупал доста дългове и поради тази причина сега няма желание за увеличаване на инвестициите, смята икономистът.

Според Павлов няма достатъчно данни, но според него увеличението на кредитите в портфейлите на българските банки в последно време се дължи на рефинансиране на задължения на български предприятия към чуждестранни кредитори.



Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
aikmana
преди 12 години
хм..а нямаше ли скоро статистика за това, че 80% от нарастващите спестявания се държат от 20% от домакинствата? А на останалите 80% им намаляват спестяванията...То сега като свърши кризата ще си покаже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
user##
преди 12 години
Господа Инвестор-и, лично мое мнение е, че с такива слаби статии и мнения на бездарни икономисти (??!!??били те и Главни Икономисти в Булбанк!?!???) безсмислено натоварвате и губите времето на частта от домакинствата, която е Ваша читателска аудитория. Пак мое мнение е, че има още с какво да ни обогатите икономически. Вярвам във Вас. С уважение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
mpy_yordanov
преди 12 години
Имаше обидни думи, няма да ги цитирам, за да не си загрозя поста.Казвате, че сте ги видял и нищо страшно не се е случило.Но аз вътре не видях аргумент, а само обиди от два известни форумни трола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
***, ще помоля, ако нечии коментари и да не Ви се струват кой знае колко издържани, да се въздържите от грубата цензура, която наблюдаваме тук в момента. Видях ги, нищо страшно не се е случило. губите уважението ни.Да, и моето.А сега, малко по темата отново: този господин К.павлов, който твърди, че могат, но, не искат, направо лъже или живее в измислен, рисуван свят. Съдя по обкръжението си - среден град ок.35000 души - повечето искат, но, не могат. не всички са банкери или директори с 4-и повече-цифрени заплати и не, че повече спестяват, ами, направо, нямат да покрият жизнения си минимум. Накратко, такива банки и такива "икономисти" нищо читаво не могат да изградят и е време да си ходят. До един.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Фразата "В годините на икономически бум корпоративният сектор е натрупал доста дългове и поради тази причина сега няма желание за увеличаване на инвестициите, смята икономистът." прави впечатление. Съдейки по нея, не сме имали икономически бум, а, просто, надпревара на цените. Нелепо е, когато се разрастваш, когато укрепваш, когато, както думата "бум" предполага, приходите и печалбите ти са нараснали извънредно много, да си увеличил задлъжнялостта си, вместо профицита. Ами, май, каквито икономистите, такава и икономиката: надута, измислена и без здрава опора. При всички нормални положения, при тренировка заякваш, при ръст достъпът до блага се улеснява, само при нас нещата са наопаки. Абсурдистан. Съвършен Абсурдистан, господа другари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още