IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Павлов: Домакинствата могат, но не искат да увеличат потреблението си

До година, година и половина обаче очакваме това да се промени, като един от факторите ще бъде намаляващата инфлация

12:07 | 03.10.11 г. 29
<p>
	Кристофор Павлов,&nbsp;главен икономист на Уникредит Булбанк АД. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк АД. Снимка: Investor.bg

Домакинствата могат, но не искат да увеличат потреблението си, тъй като са нетен спестител, заяви главният икономист на Уникредит Булбанк АД Кристофор Павлов по време на Клуб Investor.bg.

Депозитите на населението (30 млрд. лв.) надвишават с 11,4 млрд. лв. кредитите им (18,6 млрд. лв.) по данни към август 2011 г., като в годините на кризата нетните спестявания се увеличават.

До година, година и половина, очакваме населението да започне да потребява повече, тъй като насрещните ветрове, които среща отслабват. Например инфлацията намалява, което ще спомогне за повишаване на покупателната способност на населението, сподели Павлов.

При фирмите размерът на задълженията е голям и те нямат възможност, както за инвестиции, така и за привличане на нови задължения. В момента компаниите са подложени на сериозен натиск да намалят финансовата си задлъжнялост. В годините на икономически бум корпоративният сектор е натрупал доста дългове и поради тази причина сега няма желание за увеличаване на инвестициите, смята икономистът.

Според Павлов няма достатъчно данни, но според него увеличението на кредитите в портфейлите на българските банки в последно време се дължи на рефинансиране на задължения на български предприятия към чуждестранни кредитори.



Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
И това не работи, защото за да има банка тя трябва да има приход "100" - за клиента няма никакво значение дали ще плати "25" такса и "75" лихва или направо "100" ;-)Всъщност, като намеси държавата, именно тя прави живота на банките тежък, заради многобройните регулациите и изисквания !!!Банките губят лихва от МЗР, губят пари от ФГВ и имат многоброен персонал със солидни заплати, за да бълват всякакви отчети за БНБ.Та, в този ред на мисли, май държавата е виновна за високите лихви, а не банката!!! :-)Ама няма как - без регулации рисковете за клиентите на банките са огромни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
unicornblade
преди 12 години
Опасявам се че всички сте прави.Това което ви липсва е една теория за парите, като средство за размяна, но не и за печелене.Функционирала е през различни периоди, при създаването на парите, при древен Египет, последно при Австрия малко след Втората Световна Война.Става въпрос за това, че парите трябва да улесняват размяната, но не и да се печели от лихви. Банката си слага такси, защото предоставя услуги и премия за риска, каквито има и в момента. Не се слагат лихви, както и не се дават лихви по депозити. Напротив, даже се дължат такси на държавата, затова че ти е предоставила пари, за да ти улесни търговията.Така се създава общество без инфлация, без банков мултипликатор, който е направо неконтролируем и най-вече се стимулира потреблението. При това на качествени стоки.Както се сещате, не е много изгодна за големите частни банки като Фед и Банк ъв Ингланд. Няма я и в учебниците по обясними причини. Впрочем, ако мога да перефразирам Кейнс, след Кейнс идва въпросния модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Аз не защитавам никого, още повече престъпници - аз защитавам пазарната икономика, защото тя, колкото и да е несъвършена, толкова е и най-добрата от всичко измислено до момента от хората ;-)Колкото до хората и за това, че са загубили при сделката с банката - ако аз търгувам на БФБ и търпя загуби, то кой е виновен ??Предполагам не мислиш, че БФБ е виновна ;-)Пренеси сега този пример към Банките, защото и двете неща са сделки - Клиент и Доставчик си стискат ръцете за съвместен бизнес :-)Производството - не всичко на този свят е производство!Има и банки, има и развлекателен бизнес, кино, музика, спорт, футбол (Може би мислиш, че Лионел Меси е престъпник ?? ) ... с тия реплики тука едва ли не само производителите са хора, а другите трябва да *** :-)Нали не поддържаш това ???Банките доставят услуги, които явно са удобни, защото всички ги ползват масово, т.е. услугите са готини ;-))PS: Това за печатането на хартийки е друга тема - тук говорихме за BG банки и високи лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Прочети си коментарите отделно от коментарите на all_trader2 и ще забележиш , че защитаваш един престъпен свят. Ако прекарам някой значи съм добър в това което правя, ако не съм добър, си печата хартийки и прокарвам закони да стана добър, ако някой не иска хартийки или прозре подлата ми мисъл го ликвидирам за "влага" на другите след него. Не те знам с кво се занимаваш, но аз произвеждам хляб, месо и вода. Та ако реша да ти ги продавам с договор и лихва (т.е. хляб за хляб и половина, кг месо за 2 кг месо и литър вода за два литра), а ти нямаш право да "ПРОИЗВЕЖДАШ" хляб, месо и вода дали ще оцелееш дълго? Пък не дай си боже прокарам и закони закон с който да те задължавам или премахна конкуренцията да купуваш от друг, повярвай ми друга песен ще запееш агънце заблудено (последното е комплимент за мислите ти и за ***)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
OPASEN
преди 12 години
ОК, но каква е ползата от картела за банките ??Когато определят нивата на лихвите по кредитите, за база се взима лихвата по депозитите и се слага надбавка за разходите на банката и за печалбата!!За банките няма голямо значение на какви нива са лихвите, а колко е маржа.В този ред на мисли, банките дори биха имали още по-добра печалба, ако лихвите бяха ниски (!), защото така повече хора щяха да взимат кредити, т.е. ще има по-голям оборот!!! ;-)Наистина не виждам ползата от картел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
в БГ няма пазарна иконномика а картели и монополи - при банките има картел - нарочно не свалят лихвите БНБ вместо да разбие картела игра е в полза на банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
OPASEN
преди 12 години
Така е - хубаво е да се свалят и двете лихви !!Обаче, пазарната икономика е в действие и лихвите са пазарни - вече не сме в Планово стопанство, за да може държавата да диктува на пазара как да се развива...Както виждаш, пазарът така или иначе свали лихвите през последните 1-2 години :-))Наистина, недостатъчно, но ... това е пазара.Колкото до таксите - замисли се, че в една бяла държава има много повече клиенти!! ;-))Това означава по-голям оборот и по-голяма абсолютна печалба от марж в лихвата.В българия малкия оборот се компенсира от таксите, за да може банката да функционира изобщо - все пак, съгласи се, функционирането на една банка е скъпо мероприятие !!С две думи искам да кажа, че банковата система в България си работи нормално и пазарно - не виждам защо има толкова роптания за това ?!По-скоро клиентите на банките са направили лоша сделка и за това сега плачат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
недей да гоеориш такива неща -половината такси в бяла държава въобще ги няма - в Бантустана ще ти вземат такса за това че си влязъл в банката изобщо пари за кредити банките имат - трябва да свалят и двете лихви - и по депозити и по кредити за да може да тръгне иконмиката на страната - и двете са нереално високи - особено тези по кредити - така убиеат бизнеса и потреблението - иконмиката на страната не може да функционира с такива неподилни лихви - пълно безумие !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
OPASEN
преди 12 години
Гласувах за твоя коментар с палец на долу, въпреки че ме изкефи донякъде :-)Няма как лихвите по кредитите да са ниски, защото иначе маржът между кредита и депозита ще стане нулев! А лихвите по депозитите са високи (на фона на Европата), защото страната ни си носи кръста, т.е. рейтинга или коефициента за риск! Ако банките свалят лихвите по депозитите няма да имат пари за кредити ;-)Друго ... няма как да няма високи такси и комисиони, защото все пак банките предлагат услуги, а всеки човек знае, че услугите са скъпи - за справка виж адвокати, нотариуси, лекари и т.н. Банките трябва да поддържат ниво на сигурност - все пак хората си оставят парите там и искат да имат гаранции, че ще могат да си ги изтеглят обратно ;-) хехехЛично за мен банките са си бизнес като бизнес!Виновни са клиентите, които не мислят, но пък каква е разликата между немислещ клиент на банка и немислещ клиент на мебели, например ?? И в двата случая клиентът търпи загуби от интелекта си :-)) хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 7
all_trader2
преди 12 години
тази твоя теория за банките си е точно това - само теория банките отдавна изтискват бизнеса с всевъзможни такси и глупости и искат да вземат всичко на човека - едно време банките наистина са финансирали създаването на капитал но днес се првърнаха в нещо много повече от това - вече не само притурка към индустрията а владеат целия свят определят цели политики на държавата правят каквото си искат .... а това с лихвите не е вярно - високи са лихвите в БГ защото всички са корумипирани - и позволяват на банките да цоцат вместо да ударат по масата и да кажат свалетете лихвите!!! аре сега ония умник *** ли къв е там да трие постове - ем не разбира нищо ем трие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още