IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат: 40% от българите на непълен работен ден искат да работят повече часове

Над 40 милиона души в Евросъюза се трудят на непълно работно време и 20% от тях искат повече часове труд, сочи проучване на европейската статистическа служба

18:15 | 11.11.11 г.
Евростат: 40% от българите на непълен работен ден искат да работят повече часове

По данни на Европейската статистическа служба българите, работещи на непълно работно време имат желание да работят повече. Проучването обхваща държавите-членки на Европейския съюз.

Изследването отразява мнението на хора, трудещи се на четири- или шестчасов работен ден, съобщи bTV.

Близо 40% от българите, които са на непълен работен ден, заявяват, че искат да работят повече. В тази класация преди нас са Латвия, Гърция и Испания - все страни, в които има висока безработица.

У нас има един друг феномен, който проучването не е отчел - масово се сключват трудови договори на четири часа, а всъщност хората работят много повече.

Повече от 41 милиона души в Евросъюза се трудят на непълно работно време. Една пета от тях искат повече часове труд. У нас работата на четири часа дневно набира скорост след 2008 г., като компромисен вариант пред съкращаването на работни места в кризата.

Според проучването хората, които искат да работят повече са от страни с висока безработица, както и от такива, в които цената на труда е ниска.

У нас един час труд струва средно 2,50 евро, в Латвия - около 5 евро, а в Белгия - близо 40 евро, сочат данните на Евростат.

"Бедността може да ви накара да работите и по 12 часа на ден. В България дори и едното работно място е мечта за много хора", каза Олег Чулев от Института за социални, икономически и синдикални изследвания.

Работодателите се възползват от ситуацията - сключват фиктивни договори на четири часа и не плащат извънреден труд. Само за първите девет месеца на годината инспекторите са хванали над 170 хиляди нарушения, голяма част от тях за неплатен извънреден труд. Бизнесът твърди, че работният ден в България може да бъде и по-пълноценен.

Според прогнозите на Европейската комисия за пазара на труда, през 2012 година не се очаква оживление. Безработицата вероятно ще остане на сегашното си равнище за Общността от малко над 9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още