IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите одобриха на първо четене по-високия акциз за природния газ от 2012 г.

Законовите промени предвиждат увеличение и на ставката за моторните горива, газьола и керосина

15:46 | 15.11.11 г.
Депутатите одобриха на първо четене по-високия акциз за природния газ от 2012 г.

От следващата година се въвежда акциз от 0,10 лв. за един гигаджаул природен газ, докато газът за битови нужди няма да се облага. Това гласят промените в Закона за акцизите и данъчните складове,приет на първо четене от парламента, предаде БТА. 

За газьола и керосина ставката скача от 615 на 630 лв. за 1 000 литра, а за природния газ, използван като моторно гориво, ставката става 0,85 лв. за 1 гигаджаул, гласят още промените.

Увеличаването на акцизните ставки на газьола и керосина е продиктувано от поетите с договора за присъединяване на Република България към ЕС задължения за поетапно повишаване на акцизните ставки за тези продукти, според мотивите на вносителя. 

Депутатите намалиха акциза за бирата, внасяна у нас от независими малки пивоварни, регистрирани на територията на друга държава-член на ЕС. Според правителството така се създава възможност за еднакво прилагане на намалената ставка за бира, произведена от "независима малка пивоварна" без оглед на това дали тя се намира на територията на страната или на Общността.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още