IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 ноември

07:41 | 30.11.11 г.
Преглед на печата за 30 ноември

Все повече българи се топлят с дърва

в. Сега

Все повече българи започват да се отопляват с дърва и въглища, съобщи вчера НСИ. Поскъпването на тока и парното се е отразило пряко при избора на домакинствата към какъв начин на отопление да се ориентират. През лятото хората масово са се запасявали с твърди горива, като тяхната продажба е нараснала с 23.2% през август 2011 г. спрямо същия месец на миналата година. Увеличеното търсене е довело и до значително нарастване на производството на дърва и въглища - с 30.3% на годишна база.

Само преди две седмици обаче екоминистърът Нона Караджова призова битовото горене на дърва и въглища да бъде редуцирано. Причина за апела й станаха данни на сайта EurActiv, според които България е едно от местата, на които се диша най-мръсния въздух. Караджова обяви, че за това е виновно именно масовото използване на твърди горива.

Последен шанс за евтина застраховка

в. Стандарт

Днес е последният шанс да си купите по-евтина застраховка "Гражданска отговорност" за 2012 г., алармираха застрахователни брокери. От 1 декември в сила влизат новите, по-високи тарифи на някои от компаниите. До края на седмицата или началото на другата се очаква повечето дружества да обявят новите си тарифи. Днес обаче все още може да се купи задължителната полица на действащите по-ниски цени, дори тя да влиза в сила от първите дни на 2012 г. Така до края на деня за кола с двигател 1300 куб. см например може да се намери полица на цена около 160 лв., ако колата е регистрирана в София или в някой от другите големи градове. Ако пък собственикът живее във Велико Търново например, цената на полицата ще бъде с 5-7 лв. по-ниска.

Шоколадът и сокът скачат догодина

в. Стандарт

Цените на соковете, шоколадовите и захарните изделия в България се очаква да се увеличат от 2012 г. Плодовите напитки ще са с 5% по-скъпи, прогнозираха от бранша. При шоколадите вече има ръст в цената от 10%. Догодина можело отново да има минимално поскъпване на шоколада. Това прогнозираха сладкари по време на бизнес форума за храни и напитки "MySuccess.bg in F&B". Потреблението на натурални сокове е паднало с 30-40% за 4 години. Ядем 10% по-малко шоколад.

Биофермери си искат договорените национални доплащания

в. Новинар

Наложително е запазването на вече договореният размер на национални доплащания за всички земеделски производители, които обработват земеделска земя, поне за частта от стопанството им в размер до 2000 дка. Това се казва в декларация на Асоциация "Биопродукти". Декларацията е адресирана до министрите на финансите Симеон Дянков и земеделието и храните Мирослав Найденов. При недостиг на средства, биопроизводителите предлагат да се наложи таван на националните доплащания или прогресивно намаляване за частта над 2000 дка.

Според деклараторите, средствата за национални доплащания не са средства на Министерството на финансите, те са публични средства и като такива трябва да се използват за финансиране на публични блага. Освен това анкета на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните показва, че 82,28% от всички участващи гласуват „За” въвеждане на таван за земеделските субсидии.

Магазинери ще пълнят затворите

в. Капитал Daily

Лансираната наскоро идея на шефа агенцията по храните Йордан Войнов за криминализиране на продажбата на негодни храни е на път да се случи, но в поредния абсурден вариант. Законопроектът, с който capital.bg разполага, показва, че намерението е със затвор да се наказва всяко "хванато" наличие на храни с изтекъл срок по рафтовете на магазините, а не само умишленото им предлагане, каквато беше първоначалната идея.

Безкомпромисен контрол върху търговията с всички пряко свързани със здравето продукти, разбира се, трябва да се приветства. Но залитането не само не го гарантира, а обратно. Всеки човек със здрав разум бързо ще прецени вероятността затворите да се напълнят за нула време с престъпници, собственици на квартални бакали и смесени магазини в селата. Солените финансови санкции в градация преди това наистина ще свършат повече работа, стига и контрольорите да са добросъвестни, а не да припечелват "частно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още