IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По дял на бедните България е заемала трето място в ЕС през 2009 г.

За пет години делът на т. нар. "работещи бедни" се е увеличил до 7,7% от населението, показват данни на Евростат, разпространени от НСИ

12:53 | 15.12.11 г. 1
По дял на бедните България е заемала трето място в ЕС през 2009 г.

През 2009 г. България е била на трето място сред държавите от Европейския съюз (ЕС) по относителен дял на бедното население, сочат данните на Евростат, разпространени от Националния статистически институт (НСИ).

Под прага на бедността преди две години са живеели над 1,5 милиона българи, което представлява 20,7% от населението.

По относителен дял на бедното население са ни изпреварвали само Латвия (21,3%) и Румъния (21,1%). След нас са били Испания (20,7%), Литва (20,2%) и Гърция (20,1%), показва статистиката.

Преди две години линията на бедността в България е била 295 лева, показват данните на Евростат. В сравнение с предходните пет години увеличението й е двойно, показват данните.

Съотнесени с линията на бедност за страната, само седем области през 2009 г. са отчели по-висока линия на бедност - Пловдив, Русе, Варна, Бургас, София област, Перник и София.

Според данните преди две години най-много бедни хора е имало в София-град и областите Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Смолян, Кърджали и Габрово. В повечето от изброените области ниското равнище на бедността се дължи на пенсиите и социалните плащания, поясняват от статистиката.

Най-висока е била бедността в областите Видин, Враца, Ловеч, Велико Търново, Сливен, Стара Загора и Шумен.

В периода от 2005 до 2009 г. се наблюдава увеличаване на т. нар. „работещи бедни“, показват данните. Докато през 2005 г. заетите лица под прага на бедността са били 5,4% от населението на страната, то през 2009 г. техният дял вече се увеличава до 7,7%.

За целия период на наблюдение обаче относителният дял на бедните е най-висок сред безработните, като през 2009 г. той е над 48 на сто. Следват ги пенсионерите, като делът на живеещите под прага на бедността се е увеличил от 18,3% през 2005 г. до 30% през 2009 г.

Равнището на бедност по основни групи професии показва, че нискоквалифицираните работници са преобладаващ дял (около 30%) сред работещите бедни през 2009 г., посочват от националната статистика.

Близо две трети от работещите с начално и по-ниско образование са бедни, а сред работещите с основно образование делът на бедните е 26%. Разликата между дела на работещите бедни с висше образование и работещите бедни без образование е значителна - близо 30 пъти, показват данните.

Статистиката сочи още, че през 2009 г. 65% от домакинствата в страната са изпитвали затруднения да посрещнат със собствени средства неотложни разходи, а 62,4% са съобщили, че не могат да си позволят едноседмична почивка.

Според данните преди две години 43,2% от домакинствата в България не са можели да осигуряват консумация на месо, пиле и риба всеки втори ден. Една трета от домакинствата пък са имали затруднения с плащането на разходи, свързани с жилището, като са се ограничавали в отоплението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Беден човек - лош човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още