IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лични лекари и зъболекари допуснали над 20 хил. нарушения за девет месеца

Установени са пропуски придиспансерното наблюдение на пациенти и при профилактичните прегледи, има случаи на неправомерно заплащана потребителска такса

18:33 | 15.12.11 г.
Лични лекари и зъболекари допуснали над 20 хил. нарушения за девет месеца

Над 20 хил. нарушения е установила Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) при проверки през първите девет месеца на годината на лични лекари, стоматолози, диагностично-консултативни и медицински центрове, както и медико-диагностични лаборатории, съобщиха от ведомството.

Най-често личните лекари са нарушавали правилата при диспансерното наблюдение на пациентите. В някои от случаите не са назначавани консултации с друг специалист.

Установени са и пропуски по отношение на профилактичните прегледи. На пациенти не е предоставян пълният пакет при провеждане на прегледа, уточняват от здравната каса.

В някои от случаите контрольорите на здравната каса са установили неправомерно заплащане или доплащане от пациенти на дейности, заплатени по договор с касата, както и неспазване на графика за обслужване на пациентите.

При стоматолозите най-честите нарушения са по отношение на изискванията за извършване на обстоен профилактичен преглед и неоказване на договорената по вид и обем дентална помощ.

През отчетния период в НЗОК са получени 90 жалби от пациенти, договорни партньори или институции. Основно жалбите са по повод качество на оказаната медицинска помощ, неспазване на условията и реда за диспансерно наблюдение, отказ за издаване на служебна бележка за извършени имунизации на децата, възникнали морално-етични проблеми между лекар и пациент, неоснователно заплащане на потребителска такса и неспазване на графика за работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още