IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават право на българите в чужбина да се освобождават от здравни осигуровки

Досега сънародниците ни зад граница можеха да се откажат да плащат здравни осигуровки само за бъдещи периоди, сега ще могат да декларират и минали

14:34 | 22.12.11 г.
Дават право на българите в чужбина да се освобождават от здравни осигуровки

Българите в чужбина да могат да се освобождават от плащането на здравни осигуровки и за стари периоди.

Това гласи една от промените в закона за здравното осигуряване, която беше гласувана от парламента с бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Досега законът позволяваше освобождаването да става само за периоди напред във времето, припомнят от НАП.

Всички българи, които са напуснали страната преди края на 2011 г. и не са уведомили предварително приходната агенция, ще могат да го направят до края на 2012 г., посочват от агенцията.

Сънародниците ни в чужбина трябва да подадат в териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес заявление и декларация по образец. Документите могат да се изпращат по пощата.

Заявленията и указанията за тяхното попълване ще бъдат публикувани до дни на сайта на приходната администрация.

От НАП уточняват, че промените в закона за здравното осигуряване влизат в сила от началото на 2012 г., но в работните дни до края 2011 г. офисите на агенцията ще приемат заявления, които ще бъдат обработени след 1 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още