IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За седем години стопанствата са удвоили размера на обработваната земя

Наполовина са намалели семейните животновъдни ферми, сочат окончателните данни от агропреброяването

18:00 | 23.12.11 г.
<p>
	Окрупняването на обработваемата земя се активизира през последните пет години</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Окрупняването на обработваемата земя се активизира през последните пет години

Снимка: БТА

За седем години от 2003 до 2010 г. средният размер на използвана земеделска площ от едно стопанство е нараснал двойно и вече надхвърля 10 хектара (100 декара) при 4,4 ха през 2003 г.

Това показват окончателните данни от проведеното през миналата година преброяване на земеделските стопанства, отчетени вчера от централната комисия по преброяването, съобщиха от министерството на земеделието.

Дребните земеделски стопанства, които съставляват 82,6% от общия брой стопанства в страната, използват средно до 2 ха земя, но спрямо общия размер на обработваемите площи в страната тази земя съставлява едва 4%, сочи анализът.

Стопанствата с над 100 ха земя са едва 1,5 % от общия брой, но те притежават и обработват 78.2% от площите.

За седем години с близо една четвърт се е увеличила и обработваемата земя в страната и вече надхвърля 3, 1 млн. ха. Спрямо общия размер на използваната земеделска площ, в която влизат трайни насаждения, ливади и др. земи, обработваемата земя съставлява 86.4%.

Увеличение с 24,5% се отбелязва и при използваемите земеделски земи, което се обяснява с влизането на европейските субсидии в сектора, поясниха експерти.

Данните от преброяването за пореден път затвърждават тенденцията, че в страната основно се отглеждат зърнено-житни култури и те съставляват 92% от обработваемите масиви.

В същото време за последните седем години се отчита срив в животновъдството. Най-сериозно е намалението в малките семейни ферми, сочи отчетът.

Общият брой на земеделските стопанства, отглеждащи селскостопански животни, птици и пчели през 2010 г., е надхвърлил 279 хиляди, като намалението им спрямо 2003 година е с над 50%. Спад се отчита и при броя на отглежданите животни.

През 2010 г. стопанствата в страната се изчисляват на 370 222, като най-много са преброените стопанства в Благоевградско, Пловдивско, Кърджалийско и Пазарджишко.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още