IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК санкционира три фирми за картел при предлагането на авиоуслуги*

Нарушението е установено при обществена поръчка за осигуряване на полети за служители от финансовото министерство, глобата е близо 2,9 млн. лв.

16:06 | 02.03.12 г.
КЗК санкционира три фирми за картел при предлагането на авиоуслуги*

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила нарушение при възлагане на централизирана обществена поръчка, организирана през септември 2010 г. от Министерството на финансите, за осигуряване на самолетни билети при служебни пътувания на експертите в страната и чужбина, съобщиха от комисията.

При проверката на КЗК е установено, че „Хорнит” ООД, „Бългериан ВИП Травъл” ООД и „Астрал Холидейз” АД са извършили нарушение в закона за конкуренцията, като са манипулирали процедурата за сключване на рамково споразумение.

Компаниите са постигнали предварителна координация при изготвяне на ценовите им предложения, в резултат на което за уеднаквили офертите си и така били оценени по еднакъв начин.

Подобно предварително сътрудничество се оценява като картел по смисъла на закона за защита на конкуренцията и предизвиква изкривяване на пазара, поясниха от комисията.

Юристите от комисията определят действията на трите дружества като „тежко нарушение“, което води до пълно предотвратяване на конкуренцията между тях при участието в обществената поръчка, което от своя страна ограничава възможността на останалите кандидати да спечелят в надпреварата.

Комисията е наложила имуществени санкции на нарушителите, изчислени като процент от фирмените им обороти. Глобата за „Хорнит” е 48 480 лв., на „Бългериан ВИП Травъл” у 47 280 лв.,  на „Астрал Холидейз” е над 2,8 млн. лв.

От „Астрал Холидейз” съобщиха за Investor.bg, че обжалват решението на антимонополното ведомство.

В съобщението на компанията пише, че споразумение за съгласуваност на цените между тях и другите две фирми няма как да е сключено, тъй като става въпрос за продукти на авиокомпании, чийто цени се обявяват от самите превозвачи и са достъпни за всички фирми.

“Обявената сума на глобата е изненада за нас и крайно непонятна, тъй като „Астрал Холидейз” не е предоставял никакви финансови документи и съотвено КЗК няма основание да определи тази сума”, съобщават още от компанията.

* Обновено със становището на "Астрал Холидейз"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още